Nieuws/Buitenland
1082910
Buitenland

EU-buitenlandcoördinator Ashton naar Egypte

EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton komt zondagavond in de Egyptische hoofdstad Caïro aan voor besprekingen over de crisis in het Noord-Afrikaanse land. Zij spreekt maandag met interim-president Adli Mansour en legerleider en minister van Defensie Abdel Fattah al-Sisi, meldde het Egyptische staatspersbureau Mena.

Ook is een ontmoeting voorzien met leiders van de Moslim Broederschap, waaruit de begin deze maand afgezette president Mohamed Mursi is voortgekomen.

Ashton eiste dit weekeinde dat de strijdkrachten het geweld tegen aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi staken en dat de regering „vreedzame en ordelijke betogingen” toestaat. Bij de ernstigste ongeregeldheden sinds Mursi's afzetting begin deze maand kwamen vrijdag en zaterdag volgens het ministerie van Gezondheidszorg zeker 78 mensen om het leven. De Moslimbroederschap schat het aantal doden op veel meer dan 100.

Ashton was op 17 juli ook in Egypte. Zij eiste toen dat Mursi zou worden vrijgelaten. Justitie in Egypte bepaalde vrijdag dat Mursi nog zeker 2 weken in voorlopige hechtenis moet blijven. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij met de radicale Palestijnse beweging Hamas verantwoordelijk was voor de gewelddadige dood van gevangenen, legerofficieren en soldaten tijdens een uitbraak uit de gevangenis in 2011. Mursi en andere leiders van de broederschap wisten toen te ontsnappen.