Nieuws/Buitenland
1082932
Buitenland

Israël stemt in met vrijlating Palestijnen

De Israëlische regering heeft zondag zoals verwacht ingestemd met de vrijlating van 104 Palestijnse gevangenen. Het besluit moet nieuwe vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen, die dinsdag beginnen in Washington, vergemakkelijken.

Dertien ministers van het kabinet van premier Benjamin Netanyahu gaven toestemming voor de vrijlating, zeven stemden tegen en twee onthielden zich van stemming. Het gaat vooral om gedetineerden die al voor de akkoorden van Oslo in 1993 tot een levenslange gevangenisstraf werden veroordeeld.

Zij zullen in vier fasen worden vrijgelaten, nadat de onderhandelingen, die naar verwachting zeker 9 maanden zullen duren, van start zijn gegaan. In totaal zitten nog zo'n 5000 Palestijnen vast in Israëlische gevangenissen, de meesten van hen op verdenking van geweldsincidenten.

De onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen hebben 3 jaar vrijwel stilgelegen. Vrijlating van de gevangenen is een van de eisen van de Palestijnse president Mahmoud Abbas voordat de besprekingen zouden kunnen beginnen. Door die eis in te willigen, kan Netanyahu andere eisen van de Palestijnen - zoals het stoppen van verdere uitbreiding van Joodse nederzettingen in bezet gebied - voorlopig naast zich neerleggen.