Nieuws/Binnenland
1082945
Binnenland

Rita Reys zal worden gemist

Twintig keer stond ze op het North Sea Jazz Festival, eerst in Den Haag en later in Rotterdam. En drie weken geleden trad ze - na een heupoperatie - op in een uitverkochte North Sea Jazz Club. Muzikanten en mensen uit de jazzwereld reageren zondag bedroefd op het overlijden van de 88-jarige Europe's First Lady of Jazz.

Directeur Jan Willem Luyken van het North Sea Jazz Festival noemt Rita Reys „een hele grote”. De zangeres is wat hem betreft van grote waarde geweest voor de Nederlandse jazz, ook internationaal gezien. „Ze bleef altijd swingen.” In 2012 trad ze nog op tijdens North Sea Jazz, het werd de laatste keer. Luyken: „Onvoorstelbaar dat ze er niet meer is. We zullen onze 'grande dame' erg missen.”

Reys kreeg acht Edisons, de befaamde muziekprijzen. In 2006 kreeg ze voor haar hele werk de Edison Oeuvre Award. Directeur Paul Solleveld van de organiserende stichting: „Een groot icoon van de Nederlandse jazz is overleden. Ze heeft met haar enorme aanzien in de hele wereld Nederland een hele grote dienst bewezen.” Wilbert Mutsaers, zendermanager bij 3FM en Radio 6 Soul & Jazz, schrijft op Twitter dat „een instituut van de Nederlandse jazz is heengegaan”.

Saxofonist Benjamin Herman heeft Rita Reys vaak in kleedkamers ontmoet. „Ze was natuurlijk heel erg goed. Ze heeft ook altijd keihard gewerkt. Een heel bijzonder mens, met de langste zangcarrière van wie ook ter wereld.” Herman zal maandagavond zijn hele programma op Radio 6 besteden aan de muziek van Rita Reys. „Vooral die ouwe opnames, die zijn steengoed.”

Vorig jaar deed ze mee aan DWDD Recordings, waar ze een nummer zong van Billie Holiday: How Deep is the Ocean. Op 1 september zou ze in Paradiso spelen. En de agenda op haar website vermeldt nog optredens tot eind dit jaar.

Op Twitter was het overlijden van de zangeres al snel trending topic. Altsaxofonist Benjamin Herman (New Cool Collective) wenst de familie, vrienden en fans sterkte. Zangeres Izaline Calister, die enkele jaren geleden in een documentaire zangtips kreeg van Reys, schrijft dat Rita „nog jaren leek door te kunnen/willen. Nu zingen met alle grootheden in de jazzhemel”.

Radio 6 Soul & Jazz brengt zondagavond een eerbetoon aan Reys. Het radioprogramma Co Live! van de NTR zendt tussen 20.00 en 22.00 uur een special uit.