Nieuws/Binnenland
1082998
Binnenland

Imker vreest doodsteek door strenge EU-regels

Ze zoemen dezer dagen driftig door onze tuinen, maar in werkelijkheid gaat het helemaal de verkeerde kant op met onze bij. Terwijl Europa de beestjes wil beschermen door bestrijdingsmiddelen te bestrijden, komen de nijvere insecten massaal om het leven door een gebrek aan bloemen en door de beruchte varroamijt.

Eigenlijk beseffen we het nauwelijks. Zonder insecten als bijen en hommels hebben we geen bloemen, planten en fruit. Voor landbouw is het zoemende insect cruciaal. Het is de belangrijkste bondgenoot van de mens in de voedselproductie doordat het gewassen en bomen bestuift. Tachtig procent liefst van al het groen wordt in Europa bestoven door insecten als bijen en hommels. Zonnebloemen, koolzaad, appels, perziken en amandelen hebben we onder andere aan deze nijvere diertjes te danken. Als zij dus massaal het loodje leggen, de laatste vijf jaar meer dan 20 procent van de populatie, is dat dus een ramp voor iedereen. Ook omdat zij een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit.

Vandaar dat de Europese landbouwministers het geel-zwarte beestje willen beschermen en het gebruik van een aantal insectenbestrijdingsmiddelen, neonicotinoïden genaamd, voor een periode van twee jaar hebben verboden. De massale bijensterfte is volgens de ministers, ingefluisterd door de natuurverenigingen, het gevolg van deze insecticiden.

General Manager Michael Kester van Syngenta, dat ook neonicotinoïden maakt, begrijpt niets van het verbod. „Het is helemaal niet aangetoond dat de bijensterfte door deze bestrijdingsmiddelen komt,” vertelt hij op een duurzame boerderij waarmee zijn bedrijf samenwerkt in het Belgische Itter. Neonicotinoïden zijn alleen gevaarlijk voor een bij als hij ermee in aanraking komt. Maar het spul wordt op de zaden van de gewassen gedaan, daar komt dat beestje helemaal niet.”

Volgens Kester helpt het verbod niets, omdat de bijen doodgaan om andere redenen: door een gebrek aan bloemen, en dus voedsel, en door de varroamijt. „De bijenhouders zelf en onderzoekslaboratoria hebben dat vastgesteld”, aldus de General Manager, wiens Nederlandse organisatie een omzet draait van 355 miljoen euro. Een woordvoerder van staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) onderstreept dat onderzoek heeft uitgewezen dat bijen wel degelijk doodgaan aan neonicotinoiden.

Syngenta duurzaamheidsspecialist Jan Bouwman valt hem bij: „In plaats van neonicotinoïden te verbieden, kunnen de landbouwministers beter zorgen voor goede imkers. Vakmensen die de bijenkorven goed onderhouden en twee keer per jaar behandelen met middelen tegen de varroamijt. Dan heeft hij geen last van bijensterfte.”

Bouwman wijst erop dat er in Europa een schrijnend gebrek is aan goede imkers. Nederland heeft nog maar 7000 bijenhouders en ze zijn volgens hem lang niet allemaal even goed. Door strenge regels voor de beroepsgroep, een duidelijk protocol voor hygiëne in de korf en een goede opleiding, kan het niveau van imkers volgens hem worden opgekrikt. „Dan neemt de bijensterfte af en kan de bij zijn belangrijke rol blijven spelen.”