Nieuws
1083011
Nieuws

Duitsers ontevreden over onderzoek cruiseramp

Duitse experts hebben felle kritiek op het Italiaanse onderzoek naar de ramp met het cruiseschip Costa Concordia. Volgens de Duitse organisatie voor onderzoek naar ongevallen op zee is het onderzoek door de Italiaanse autoriteiten „ontoereikend”. Dat meldde Bild zondag. Door de ramp kwamen 32 mensen om het leven onder wie 12 Duitsers.

Volgens de Duitse organisatie richt het Italiaanse onderzoek zich te veel op het handelen van kapitein Francesco Schettino die van de koers zou zijn afgeweken en te dicht onder de kust zou hebben gevaren. De Costa Concordia liep op 13 januari vorig jaar op de rotsen bij het Toscaanse eiland Giglio.

De Duitse experts willen dat ook de „chaotische” situatie bij de reddingsoperatie onder de loep wordt genomen omdat die ook mensenlevens heeft gekost. Nadat het schip op de rotsen was gelopen moesten 4000 passagiers en bemanningsleden van de boot worden geëvacueerd. Verder noemen de Duitsers het onterecht dat de technische staat van het schip niet in het onderzoek is meegenomen.

Vijf officiers van het cruiseschip zijn inmiddels tot gevangenisstraffen veroordeeld. De zaak tegen kapitein Schettino loopt nog.