Nieuws/Binnenland
1083150052
Binnenland

Parlement voelt Nederlander aan tand

LIVE: overleeft Timmermans met zijn ’Green Deal’ ?

Frans Timmermans in het Europees Parlement.

Frans Timmermans in het Europees Parlement.

BRUSSEL - In het Europees Parlement in Brussel is de hoorzitting met Frans Timmermans begonnen. Parlementariërs voelen hem een uur of drie aan de tand over het Europese klimaatbeleid dat hij de komende vijf jaar voor ogen heeft als eerste ’uitvoerende’ vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Frans Timmermans in het Europees Parlement.

Frans Timmermans in het Europees Parlement.

Niet alleen parlementariërs, ook vakbonden, belangengroepen voor boeren, natuur, milieu en industrie zullen met belangstelling luisteren naar zijn visie op de ’Europese Green Deal’ die hij in honderd dagen moet realiseren. De uitstoot van broeikasgassen in Europa moet naar ’netto nul’ toe – en wel in 2050. Vrijwel iedereen zal moeten bloeden.

Na de hoorzitting beoordelen coördinatoren van de milieu-, industrie- en transportcommissies of zijn optreden voldoende vertrouwenwekkend is om zijn opdracht uit te voeren.

De afgelopen tijd moesten veel kandidaat-commissarissen hun huiswerk overdoen. De Roemeense kandidaat Rovana Plumb en de Hongaar László Trócsányi werden zelfs definitief naar huis gestuurd, terwijl de Pool Janusz Wojciechowski en de Zweedse Ylva Johansson op herexamen moesten. Ze staan dus allemaal onder druk. Binnen het Europese Parlement bestaat nog veel wrevel over de benoeming van Ursula von der Leyen, een gevalletje-achterkamerpolitiek.

Daarom legt het Parlement haar kabinet het vuur aan de schenen. Slaagt Timmermans wel meteen? Volg de zitting live: