Nieuws/Binnenland
1083385055
Binnenland

Angst bij spoorwegpersoneel om toename reizigers

Openbaar vervoer het drukst sinds begin ’intelligente lockdown’

DEN HAAG - Het was vrijdag het drukst in het openbaar vervoer sinds premier Mark Rutte eind maart de ’intelligente lockdown’ afkondigde. Vanaf vorige week woensdag stapten duidelijk meer mensen in de bussen, trams, metro’s en treinen, maar nog lang niet zoveel als vanouds. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en ov-chipkaartbedrijf Translink.

Dinsdag checkten reizigers 820.000 keer in met hun ov-chipkaart. Dat waren er 10.000 minder dan vrijdag, toen een record werd bereikt sinds het begin van de coronacrisis. Maar de oude niveaus worden nog niet gehaald. Ter vergelijking: in 2019 checkten op een vergelijkbare dinsdag 4,5 miljoen mensen in. Mensen checken soms meerdere keren in per reis.

Op de snelwegen is de laatste weken te zien dat het buiten de spitsuren weer bijna even druk is als gebruikelijk, meldde de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) eerder. In het openbaar vervoer lijkt daar nog geen sprake van. Ook rond de spitsuren was het daar afgelopen dinsdag nog rustig. De gebruikelijke druktepieken waren amper zichtbaar.

Naar buiten

Reizigers gebruiken het openbaar ook weer vaker in de weekenden. Zaterdag stapten voor het eerst sinds het openbare leven goeddeels werd stilgelegd 500.000 mensen in een bus, tram, metro of trein. Ook zondag was het in weken niet zo druk. In de regio Den Haag was het volgens HTM zelfs drukker dan doordeweeks, vermoedelijk vanwege het goede weer. Daarom zette de vervoerder extra trams in om passagiers beter te spreiden.

Verschillende vervoersbedrijven hebben hun dienstregeling recentelijk weer uitgebreid, zoals NS, GVB in Amsterdam en HTM.

Zorgen om drukte

Onder conducteurs en machinisten heerst angst voor een te forse toeloop van het aantal treinreizigers als de reguliere dienstregeling in het openbaar vervoer vanaf 1 juni weer wordt hervat. Het spoorwegpersoneel vreest dat treinen voller raken dan de afgesproken capaciteit van 40 procent. Dit zegt bestuurder Wim Eilert van spoorwegvakbond VVMC.

„We zien altijd onmiddellijk een toename van het aantal reizigers, steeds na iedere versoepeling van de coronamaatregelen. Een goed voorbeeld daarvan is afgelopen zaterdag, toen het misging op Amsterdam CS met treinreizigers die allemaal naar het strand wilden afreizen”, zegt Eilert. „De angst onder spoorwegpersoneel is de verwachte toeloop van het aantal reizigers na 1 juni. De vraag die de vakbonden bij de vervoerders NS, Arriva en Qbuzz hebben uitstaan, is hoe ze de 40 procent gaan handhaven.”

Onderstaande beelden tonen hoe het openbaar vervoer in Londen overvol is na versoepeling van maatregelen:

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop