Nieuws/Buitenland
1083585
Buitenland

Tunesische oppositieleider Brahmi vermoord

Mohamed Brahmi, een van de leiders van de oppositie in Tunesië, is donderdag in Tunis doodgeschoten. Dit heeft de radio in de hoofdstad van het Arabische land gemeld. Na de moord gingen duizenden Tunesiërs de straat op om voor het ministerie van Binnenlandse Zaken te betogen tegen de regering, die wordt geleid door islamisten. Zij eisten dat de ministersploeg opstapt.

Brahmi was de leider van de Volksbeweging Echaâb, die staat voor een socialistisch en pan-Arabisch beleid. Hij was tegen het verbreken van de diplomatieke betrekkingen met het omstreden Assad-bewind in Syrië. Ook vond hij dat in de nieuwe grondwet van Tunesië moet worden opgenomen dat het een misdrijf zou zijn om de betrekkingen met Israël te normaliseren. Brahmi was lid van de grondwetgevende assemblee die een nieuwe constitutie voor het Noord-Afrikaanse land moet uitwerken.

In februari werd ook al een seculiere politicus vermoord, Chokri Belaïd. Dit leidde tot de grootste golf van protesten in Tunesië sinds de val van president Zine al-Abidine Ben Ali in 2011. De Arabische Lente begon in Tunesië.