Nieuws
1083719
Nieuws

Schoonmaakadvies | Zomer

Veilig schoonmaken in de babykamer

Kate Middleton zal nu ze moeder is geworden heus niet zelf met een doekje door haar babykamer rennen. Maar als ze het goed met haar kindje voor heeft kan ze wél deze tips voor een schone en veilige babykamer aan de huishoudelijke dienst van het paleis doorgeven.

Gevoelige minimensjes

Een schone babykamer is belangrijk voor de gezondheid van een kindje, maar het is daarbij ook belangrijk om in de gaten te houden waarmee je schoonmaakt. Baby’s zijn namelijk gevoeliger dan wij voor chemicaliën uit schoonmaakmiddelen. Hun huid, immuunsysteem en hun organen zijn nog in ontwikkeling en kunnen schadelijke stoffen nog niet zo goed verwerken. Daarbij steken ze van alles in hun mond en komen ze op de vloer eerder in contact met schoonmaakmiddelen. 

Tip 1: kies de juiste schoonmaakmiddelen

Gebruik alleen producten zonder gevaarsymbool op de verpakking. Of als het echt niet anders kan producten die alleen als 'irriterend' worden omschreven.  Relatief veilige middelen zijn onder andere soda, groene zeep, Marseille zeep, schoonmaakazijn en schoonmaakmiddelen van groene merken als Ecover, Froggy of Bio-D (verkrijgbaar bij drogist en natuurwinkel).

Kijk op de pagina Schoonmaakexpert voor een overzicht van Zamarra's adviezen!

 

Tip 2: desinfecteren is niet nodig

Vermijd desinfecterende middelen; die bevatten vaak gevaarlijke stoffen die huidirritaties kunnen veroorzaken. Je hebt ze helemaal niet nodig. Als je met een mild sopje vuil weghaalt, heb je de grootste voedingsbron voor bacteriën al verwijderd.

Tip 3:  kies voor geurloos

Zwaar geparfumeerde schoonmaakmiddelen kunnen allergische reacties veroorzaken bij baby's. Zet daarom liever een raam open dan dat je geurvreters in de babykamer verspreidt en kies voor ongeparfumeerde schoonmaakmiddelen.  Vermijd wasverzachters en was babykleertjes bij voorkeur met een ongeparfumeerd wasmiddel als Neutral, Lilly's wasmiddel of Ecover wasmiddel.

Tip 4: knuffels in de was

Pluche knuffeldieren trekken veel stof aan, en zijn daardoor een voedingsboden voor stofmijt, die op zijn beurt weer een allergische reactie kan opwekken. Veel knuffeldieren mogen gewassen worden in de wasmachine. Stop ze in een dichtgebonden kussensloop en was ze  bij voorkeur op zestig graden, dat overleven de mijten niet. Knuffels die niet gewassen mogen worden kun je een een paar uur in de vriezer stoppen. Ze worden er niet schoon van, maar wel mijt-vrij.

Huishoudexpert Zamarra Kok

geeft praktische vlekkentips en weet raad bij alle opruim- en huishoudproblemen. Ze schrijft sinds 2004 boeken, artikelen en blogs over opruimen en simpel huishouden. Ze is de bedenker van www.speedcleaning.nl, een energieke en slimme manier van schoonmaken. Haar motto is 'niet lullen maar poetsen'.

Stel jouw vraag

Heb jij een vraag voor Zamarra? Stel die dan via vrouwoproep@telegraaf.nl en wie weet lees je antwoord binnenkort op VROUW.nl!