Nieuws/Binnenland
1083781
Binnenland

Uitslag Stelling: Te weinig, te kort, te bloot

Uitslag Stelling: Te weinig, te kort, te bloot

Hoe hoger het kwik stijgt, hoe meer blote benen, blote tenen, blote schouders en blote buiken opdoemen in het straatbeeld. En ook op de werkvloer loopt men er soms nogal schaars gekleed bij. Moet dit kunnen bij hoge temperaturen? Twee derde van de deelnemers aan de Stelling van de Dag vindt het allemaal vaak veel te bloot. „Luchtige kleding is leuk, maar er zijn grenzen.”

Op het werk of in de stad hoor je je niet te kleden alsof je op het strand bent, vinden deze stemmers. „Ik heb het ook warm, maar ik zorg wel dat ik er een beetje fatsoenlijk bij loop”, zegt iemand.

Driekwart is het ermee eens dat in de hitte ook het stijlgevoel van de Nederlanders smelt. „Het gevoel voor decorum verdwijnt letterlijk als sneeuw voor de zon.” Lichaamsdelen die beter bedekt hadden kunnen blijven, worden ontbloot. Mensen beseffen zelf soms niet hoe ordinair ze er uitzien, klinkt het herhaaldelijk. Volgens sommigen loopt de gemiddelde Nederlander er altijd ongepast bij. „Stijlgevoel is al lang verdwenen hier. Ga eens kijken in Brussel, Keulen of Parijs en je ziet dat Nederlanders geen idee meer hebben van goede smaak.”

Spiegel

De overgrote meerderheid vindt ’blote’ kleding vooral niet kunnen op de werkvloer of in een restaurant. Maar velen vinden dat men ook op straat of op een terras beschaafd gekleed moet gaan. „Kijk in de spiegel voordat je vertrekt en gebruik je verstand. Je kunt er best luchtig bijlopen en toch fatsoenlijk!”

Deelnemers ergeren zich bij mannen vooral aan ontblote bovenlijven op straat of in de supermarkt. „Bah! Bijna altijd kerels met enorme hangbuiken”, gruwt iemand. Op het werk zijn, naast een ontbloot bovenlijf, met name korte broeken en sandalen (al dan niet met sokken) taboe.

Ruim 40 procent kan het niet waarderen als vrouwen zich met heel korte rokjes, naveltruitjes en diepe decolletés op straat vertonen. Dat percentage ligt een stuk hoger wanneer vrouwen in deze luchtige kledij op het werk verschijnen. Topjes en slippers op de werkvloer vinden in de ogen van een op de drie ook geen genade.

Bij een kwart van de deelnemers is het dezer dagen veel te warm op het werk. „Als ik hier op kantoor kijk, lijkt het alsof iedereen naar het strand gaat. Belachelijk”, zegt de een. Een ander zegt: „Het is op mijn werk 29 graden, dan hoeven ze echt niet te verwachten dat ik in een lange broek kom.” Bijna 60 procent moet zich houden aan kledingvoorschriften. „Als de werkgever zorgt voor airco, mag hij ook eisen stellen aan kleding.” Maar als het bloedheet is, moet er van het protocol afgeweken kunnen worden, vinden de meesten.

Ook al vinden de meesten dat het allemaal wat netter kan, de helft zegt zich niet te storen aan de te luchtig geklede medemens. „Echt mooi is het bij de meesten niet, maar met temperaturen boven de 30 graden knijpen we een oogje toe.” Een iets kleinere groep vindt het afschuwelijk, al dat bloot. „Prima wanneer je je op de hitte kleedt, maar houd het voor de toeschouwers ook leuk. Houd ruggen, buiken en tenen alsjeblieft (luchtig) bedekt. Dank u!”