Nieuws
1083910
Nieuws

Tien manieren om uw telefoon te temmen op vakantie

Zoek wifi-verbindingen op, kies voor speciale bundels en zet uw roaming uit. Uw telefoon helemaal niet gebruiken op uw vakantiebestemming is niet erg gemakkelijk. Beter is het om uw smartphone te temmen, zodat u niet terugkeert met een flinke rekening. OverGeld zet voor u 10 manieren op een rij om te besparen op kosten voor uw mobieltje op vakantie.

1. Zet de telefoon uit

Het meest effectieve voorbehoedsmiddel is onthouding. Uw telefoon uitzetten en alleen internetten, bellen of sms'en als het echt nodig is, kan u veel geld schelen. Juist omdat u niet gewend bent aan de buitenlandse tarieven is het niet eenvoudig om uw telefoonrekening in toom te houden. Neem het zekere voor het onzekere en zet uw smartphone uit.

 

2. De ouderwetse sms

Smartphonegebruikers sms'en steeds minder en geven vaak de voorkeur voor gratis sms-diensten als WhatsApp. In Nederland is dat een voordelige keus, maar buiten de landsgrensen kan een lang chatgesprek via een internetverbinding zo duurder zijn dan een enkel sms'je. Ook is het bericht een goed alternatief voor telefoontjes. Hiermee houdt u het kort en dus goedkoop. Een sms versturen vanuit een land in de Europese Unie kost sinds 1 juli maximaal 10 cent.

 

3. Gebeld worden

Bellen vanaf uw vakantiebestemming naar Nederland, is voor u duurder dan gebeld worden. Als u gebeld wordt, deelt u de kosten. U betaalt de kosten vanaf de Nederlandse grens. Gebeld worden kost u sinds juli 2013 maximaal 8 cent per minuut als u op vakantie gaat in de Europese Unie. Bellen 29 cent. Realiseer u wel dat ook degene in Nederland meebetaalt.

 

4. Voicemail uitzetten

Uw telefoon uitzetten en zo min mogelijk bellen is slim om geld te besparen, maar als u niet opneemt, zullen sommige mensen wellicht uw voicemail inspreken. Dat kost u niets, maar voor het afluisteren worden wel internationale beltarieven gerekend. Dan is een sms of e-mail wellicht goedkoper. Uw voicemail voor vertrek uitzetten kan door 1233 te bellen en dan 9 in te toetsen. Aanzetten doet u door 1233 en dan 1 te toetsen.

 

5. Vind wifi-verbindingen

Zorgeloos uw e-mails lezen, videobellen met de thuisblijvers en digitale versie van De Telegraaf lezen, kan als u draadloos internetverbinding hebt op uw camping of in de horeca. U hoeft dan niet bang te zijn dat uw activiteiten te veel data verbruiken en dus voor een hoge rekening zorgen. Als u de plekken met draadloos internet goed weet te vinden, hoeft u nooit gebruik te maken van 3G (mobiel internet).

 

6. Zet uw roaming uit

Roaming is het gebruik maken van andere netwerken dan die van uw eigen provider. Als u geen bereik hebt bij uw eigen provider, en u hebt roaminginstellingen aan staan, dan kunt u alsnog bellen of internetten via een ander netwerk. In Nederland kost dat niets extra, maar in het buitenland wel. Belt of smst u niet in het buitenland, dan maakt u ook geen verbinding met buitenlandse netwerken. Maar smartphones waarbij data-roaminginstellingen aan staan, zorgen dat uw telefoon continu verbinding probeert te maken met het internet. Applicaties voor bijvoorbeeld e-mail of Twitter checken elke keer automatisch of er nieuwe berichten zijn en andere applicaties kijken of er een nieuwe update uit is. Door roaming uit te zetten gebruikt u niet meer internet dan u nodig acht.

 

7. Sluit een speciale vakantiebundel af (of juist niet)

In plaats van besparen op uw belgedrag of internetgebruik, kunt u de kosten ook iets minderen door een speciale vakantiebundel voor buitenlands gebruik af te sluiten. Voor een vast bedrag liggen kosten per minuut of per MB lager. Wel zijn er een aantal dingen waar u op moet letten. De meeste vakantiebundels sluit u af voor een maand, terwijl vakanties vaak korter zijn. Ook zijn de lagere tarieven voor Europese landen. In landen als Turkije of Egypte komt u dus al snel bedrogen uit met uw buitenlandbundel. Lees meer in het artikel Zijn speciale vakantiebundels wel goedkoper?

 

8. Mijd de grootste dataslurpers

Het gebruiken van uw smartphone op vakantie is nog tot daar aan toe, maar wilt u geen superhoge telefoonrekening, mijd dan activiteiten die erg veel data verbruiken. Alle online video's (YouTube) en muziekbestanden (Spotify) vallen daaronder. Regelmatig Facebook-pagina's bekijken met beeldmateriaal gaat dus ook behoorlijk veel geld kosten. Probeer ook zo min mogelijk apps, bijlagen in e-mails en foto's te downloaden. Iets dat helemaal u helemaal niet moet doen als u geen Wifi-verbinding hebt, is videobellen (Facetime, Skype). Al zijn er ook applicaties die videobellen met 3G-internet niet toestaan.

 

9. Kies het goedkoopste netwerk

Zoek voordat u op vakantie gaat de tarieven op van providers in het land van uw vakantiebestemming. Uw eigen provider werkt meestal met één telefoonmaatschappij samen, waar uw telefoon automatisch verbinding mee maakt. Als die provider de hoogste tarieven heeft voor bellen, sms'en en internetten, kunt u beter kiezen voor een goedkopere concurrent. Via instellingen op uw telefoon kunt u handmatig het gewenste netwerk selecteren.

 

10. Deze applicaties helpen u te besparen

Laat u een beetje helpen met geld besparen door handige apps te installeren. Er zijn bijvoorbeeld apps die goed bijhouden hoeveel data u verbruikt met mobiel internet. Zo ziet u direct wanneer uw rekening hard oploopt. Voorbeelden zijn Data Usage en My Data Manager. Ook voor uw belminuten zijn er applicaties die uw gebruik meten. Andere handige applicaties om geld te besparen zijn die van Valuta.nl, om geldbedragen om te rekenen, en Wifi-finder, waarmee u op een kaart ziet op welke plekken rond uw vakantiebestemming u gemakkelijk kunt internetten.

 

Goedkoop op vakantie?

Nog meer over uw geld en vakantie? Lees alles over reisverzekeringen, het beste moment om te boeken en bespaarmogelijkheden op uw bestemming op de vakantiesite van OverGeld.nl. Bezoek Reiskrant.nl voor mooie reportages over vakantiebestemmingen.