Nieuws/Binnenland
1084104
Binnenland

Prachtig bos- en heidegebied van Maasduinen

Stil genieten

Het krijgen van kinderen is geen excuus om niet af en toe een relaxed tochtje te maken. Kind mee op een zitje voor- of achterop, of met een speciale kar erachter. Uw fietsverslaggever ging samen met Jeske van Gerven en haar 2-jarige zoon Luut de Maasduinen rond.

Foutje. We rijden vanaf de start in Tuindorp verkeerd. Even niet opgelet. Maar wat geeft dat als we na een kilometer door het bos ineens een herder zien met twee bordercollies en schapen. Schaapskuddes zie je in Nederland wel vaker, maar er zijn niet veel herders meer actief. Wat een toeval dat we die juist tegenkomen in het enige open stukje van het bos. Het Nationaal Park De Maasduinen is immers 20 km lang en meet ruim 4500 hectare. Luut is ook onder de indruk en klapt in zijn handjes.

Na de valse start rijden we richting knooppunt 73. De Duitse grens is niet ver. Even over de grens is alles anders: windmolens en uitgestrekte akkers. We concentreren ons op de natuur en na het passeren van een meertje fietsen we langs het bos- en heidegebied van Landgoed de Hamert. Tot 1998 was De Hamert de naam voor het Nationale Park. Maar het werd daarna Nationaal Park Maasduinen genoemd. Het is een betere benaming voor dit gebied. In het Nationaal Park zijn de stuifzandruggen opvallend. Deze stuifzandheuvels noemen ze ook wel paraboolduinen, en zijn ontstaan in de laatste ijstijd. Door de wind werd het zand destijds opgeblazen tot zandheuvels en duinen.

Poncho's

Even staan we langs de kant met een lekke band en het schema loopt uit. Luut heeft honger en wij ook. Bovendien gaat het ook regenen. Verpakt in poncho's bereiken we de Jachthut op de Hamert om er een pannenkoek te eten. Er is ook een bezoekerscentrum, waar we van alles komen te weten over het Nationaal Park. Daarna volgen we de N271. Gelukkig over een vrij liggend fietspad. Bij knooppunt 15 is het verwarrend. We volgen de bordjes naar het fiets- en voetgangerspontje om de Maas te zien. Je kan er naar Bitterswijck oversteken. Mooie plek om even uit te rusten bij de picknickbank. Dat is blijkbaar reden voor de schipper van het veer om in actie te komen. We gebaren nog dat het niet hoeft, maar zijn boot komt al aanvaren.

Wij fietsen door naar Well. Jeske vertelt me over het restaurant Brienen aan de Maas. Het heeft een mooi buitenterras, heel veel streekproducten op het menu en een Michelinster. Luxe, maar geen restaurant om jonge kinderen mee naartoe te nemen voor een uitgebreid diner.

 

 

Na Well verlaten we de Maas. Al snel zitten we weer in het bos. Leuk voor jong en oud is het terrasje bij het Reindersmeer. En het heeft een prachtige naam die de lading dekt: bosbrasserie in de Sluis. Ook hier kunnen we pannenkoeken eten, een frietje of een ijsje. Biologisch en in harmonie met de natuur. We kijken uit op het water dat fraai weerspiegelt in de zon. Berkenboompjes en naaldbos en verder complete rust. Alsof we in Finland zitten. Het Reindersmeer is door zand- en grindafgravingen ontstaan en is op sommige plaatsen maar liefst 20 meter diep. Vlakbij is een speelbos waar kinderen kunnen klimmen, slingeren, zwaaien en zwieren. Een mooie plek. En gratis.

Zandverstuivingen

Na het Reindersmeer hebben we de mooiste kilometers. Luut is inmiddels opgehaald door papa. En samen met Jeske rijd ik door een prachtig bos- en heidegebied. Af en toe een heel korte klim naar een duin. Grazers zoals de schapen die we al eerder zagen, worden hier ingezet. Maar het is onvoldoende om het landschap open te houden. Dus van zandverstuivingen is nauwelijks sprake. Het naaldbos is aangeplant op zandgrond. Berken hebben juist baat bij vochtige grond en die zien we dan ook bij de vennen die we passeren. Jeske vraagt me of dit landschap met iets anders te vergelijken is. Waar in Nederland heb je een fietspad liggen naast een onverharde weg waar geen auto te bekennen is; waar in Nederland is het nog echt stil? Daarvoor moet je toch naar Noord-Limburg, constateer ik.

Terug in Tuindorp hebben we de keuze tussen naar Twisteden te fietsen of de auto te pakken. Het laatste is beter. Al snel steken we de grens over. Op de doorgaande weg zijn er geen vrij liggende fietspaden. Voor kinderen is speelplaats Irrland een unieke plaats. Er zijn springkussens, glijbanen, een laserbaan in een vliegtuig, maar ook een vogelpark en kinderboerderij. Heel leuk is ook de enorme hoeveelheid aan barbecues en picknicktafels. Je mag je eigen vlees meenemen en drankjes zijn echt goedkoop. Een heerlijke plek, ook voor Luut als hij iets ouder is, zegt Jeske.

 

 

Fietsroute

Vertrek- en eindpunt: knooppunt 64, Tuinstraat in Tuindorp (gemeente Bergen)

Afstand: 30 km

Routebeschrijving: Volg vanaf knooppunt 64 de knooppunten: 73 * 74 * 62 * 27 * 15 * 71 * 66 * 67 * 30 * 29 * 65 * 28 * 64.

Mocht je in Twisteden beginnen, ga dan vanaf de parkeerplaats rechtsaf (Am Scheidweg) en dan weer rechtsaf (Gerberweg). Blijf rechtdoor gaan. Na een paar km steek je de grens over. Ga op het kruispunt linksaf richting knooppunt 73 (Tuinstraat).