Nieuws/Buitenland
1084223
Buitenland

Acties tegen Gay Parade Montenegro

In de Montenegrijnse kustplaats Budva is fel gereageerd op de aankondiging dat daar de eerste Gay Pride Parade van Montenegro zal worden gehouden. Dat meldden dinsdag media in het Balkanland.

Pas twee dagen geleden werd bekend dat de homoparade op woensdag in het toeristenstadje wordt gehouden. Maandagavond deden veel horecaondernemers uit protest de lichten uit en kondigden aan dat dinsdagavond opnieuw te zullen doen.

Dinsdagochtend bleken in het hele stadje overlijdensberichten te zijn geplakt met de naam van paradeorganisator Zdravko Cimbalevic. In korte tijd werden 2000 handtekeningen verzameld onder een petitie aan de autoriteiten om de demonstratie te verbieden.

De eerste protesten kwamen van Montenegrijnse supporters van de Servische voetbalclub Partizan. Zij gaven een verklaring uit met de gebruikelijke antihomoteksten. Bij veel inwoners heerst bezorgdheid over mogelijke schadelijke gevolgen voor het toerisme, vooral als er rond de parade onlusten uitbreken.

Het organiserende LGTB-forum Progres liet weten teleurgesteld te zijn over de houding van een deel van de lokale autoriteiten. Volgens de organisatie wordt door sommigen zelfs aangezet tot geweld en wordt een samenleving gepropageerd van eerste- en tweederangs burgers.