Nieuws/Binnenland
1084351366
Binnenland

Aardbeving met kracht 2.7 bij Gronings Uithuizermeeden

Uithuizermeeden

Uithuizermeeden

UITHUIZERMEEDEN - Bij Uithuizermeeden in het noorden van Groningen heeft zich zaterdag rond 12.20 uur een aardbeving voorgedaan met een kracht van 2.7. Dat meldt het KNMI. In eerste instantie werd, op basis van een automatische melding via sensoren, gemeld dat het om een beving met een kracht van 2.8 ging. Na nadere analyse door seismologen is de magnitude iets aangescherpt. De beving vond plaats op een diepte van 3 kilometer.

Uithuizermeeden

Uithuizermeeden

De afgelopen weken werden al verschillende bevingen gerapporteerd met Uithuizen als epicentrum. Zo was er een met een kracht van 2.3 op 9 september, op 28 augustus was er een met een kracht van 1.3 en op 19 augustus een met een magnitude van 1.9.

In het gebied komen vaker aardbevingen voor, als gevolg van de gaswinning. De zwaarste beving tot nu toe was op 16 augustus 2012, bij Huizinge. Die had een kracht van 3.6.

Veiligheidsregio Groningen spreekt van een „enorme knal.” „De schrik zit er weer goed in.” Volgens de veiligheidsregio zorgt de beving opnieuw voor schade aan huizen. De gemeente Het Hogeland, waar Uithuizen onder valt, laat weten dat de beving op verschillende plekken gevoeld is en dat inwoners schade kunnen melden bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).

Op Twitter zeggen meerdere mensen de beving zaterdag gevoeld te hebben, zoals Els Smits in het gehucht Doodstil onder Uithuizen. Berry Haan zegt dat het in Uithuizermeeden een „enorme donder en aardbeving” was. „Hele huis trilde, ramen, planten verschoven.” Het was volgens hem de ergste tot nu toe. Ook veel anderen in de omgeving melden zich via sociale media.