Nieuws/Binnenland
1084390
Binnenland

Terreurverdenking in wapenzaak van de baan

Vier mannen die dinsdag bij de rechtbank in Alkmaar terecht stonden op verdenking van wapenbezit, werden in eerste instantie ook verdacht van rechts-extremistische terreuractiviteiten. Wegens gebrek aan bewijs heeft het Openbaar Ministerie (OM) deze verdenking laten varen, aldus een woordvoerder.

Twee Nederlanders (26 en 27 jaar oud) en twee Belgen (22 en 32 jaar oud) moesten in Alkmaar voorkomen. De vier zaten op 18 oktober 2011 nabij een recreatiegebied in Langedijk in een auto met daarin een grote tas vol vuurwapens, toen de politie ze aanhield. In de woningen van twee verdachten in Heerhugowaard en Bergen werden vervolgens nog meer wapens aangetroffen. De politie nam onder meer boksbeugels, semi-automatische vuurwapens, een scherfgranaat met 95 patronen en diverse soorten munitie in beslag.

De politie hield de mannen destijds aan na een tip van de AIVD. Onder meer de huiszoekingen leidden ertoe dat de mannen ook werden verdacht van het opzetten van een militie in Zuid-Afrika. „Hier hebben we uitgebreid onderzoek naar gedaan, maar geen bewijs voor gevonden”, zegt het OM.

Volgens de Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka maken de twee Nederlanders deel uit van de extreem rechtse groepering Ulfhednar, een afsplitsing van de internationale neonazistische beweging Blood& Honour. Een van de Belgen geldt in eigen land als een neonazi-kopstuk.

Of de mannen er extreemrechtse denkbeelden op na houden, doet voor het OM verder niet ter zake, zegt de woordvoerder. „Extreme denkbeelden zijn niet strafbaar, daar houden andere organisaties zoals de AIVD zich mee bezig. Wij richten ons in deze zaak puur op het wapenbezit.”

De rechtszaak werd dinsdag kort na aanvang aangehouden omdat de advocaat van een van de verdachten pleitte voor extra getuigenverhoren.