1084585
Binnenland

'Drie schilderijen kunstroof Rotterdam in as'

Drie van de zeven in de Rotterdamse Kunsthal gestolen waardevolle schilderijen zijn verbrand. Dat meent de leider van de Roemeense onderzoekers naar het lot van de kunstwerken, Gheorghe Niculescu. „Wij hebben overtuigend bewijs gevonden dat drie schilderijen door brand zijn verwoest”, zei Niculescu maandag over het politieonderzoek. Een bende Roemenen wordt verdacht van de diefstal in oktober.

Niculesco kon echter niet zeggen welke van de drie werken volgens hem in de as zijn gelegd. Hij leidt het wetenschappelijke team dat de as onderzoekt. De as komt uit de kachel van Olga Dogaru, de moeder van de hoofdverdachte van de diefstal.

De drie Roemeense hoofdverdachten blijven vastzitten totdat hun proces op 13 augustus begint, zo meldden Roemeense media maandag. De rechtbank verlengde het voorarrest van Eugen Darie, die de schilderijen naar Roemenië transporteerde, inbreker Radu Dogaru en diens moeder Olga. Olga zou de schilderijen op het platteland hebben verstopt en uiteindelijk verbrand in de kachel.

Volgens verscheidene media heeft Olga Dogaru haar bekentenis over de verbranding maandag ingetrokken. Ze had verklaard de zeven gestolen meesterwerken in het voorjaar van 2013 te hebben verbrand.