Nieuws/Binnenland
1084753
Binnenland

Duitsland en eigen land favoriet

Fietsvakantie populair

De fietsvakantie is in jaren niet zo populair geweest. Mensen kiezen deze zomer massaal voor een vakantie in eigen regio en nemen steeds vaker de tweewieler mee.

Dat blijkt uit onderzoek van fietsketen Hans Struijk. Maar liefst 20% van de Nederlanders kiest dit jaar voor een fietsvakantie. ,,Afgelopen jaren zagen we al dat de fietsvakantie steeds meer in trek is”, zegt directeur Bastiaan Hagenouw. ,,Dit jaar zien we een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 18% koos voor een vakantie op de tweewieler."

Verdubbeling vakantiefietsenAfgelopen twee maanden is er sprake van een verdubbeling van het aantal verkochte tour- en recreatiefietsen en een sterke stijging van de accessoireverkoop. "Het lijkt alsof mensen besparen op een dure vliegvakantie, maar wel investeren in een kwalitatieve tourfiets die steeds vaker gekocht wordt, in plaats van gehuurd. Opvallend is ook de populariteit van de e-bike als vakantiefiets, omdat hiermee ook in heuvelachtige gebieden kan worden gereden."

Beter voorbereid,,Fietsers gaan ook steeds beter voorbereid op vakantie", zegt Hagenouw. ,,Niet eerder zagen we zoveel mensen die hun fiets laten controleren voordat ze op vakantie gaan. Ook de sleutelcursussen zijn dit jaar erg in trek. Hier leren mensen hoe ze onderweg hun band kunnen plakken of wat ze moeten doen als hun fietsketting eraf ligt.”

DuitslandTrendbureau HBMEO: ,,Zoals voorspeld, kiezen mensen dit jaar massaal voor een vakantie in eigen land en ook Duitsland is een populaire bestemming. Naast de trein, is de fiets een populair vervoersmiddel. Omdat de kosten relatief laag zijn, maar ook omdat we in deze economisch moeilijke periode zo dicht mogelijk bij de natuur willen blijven. Bovendien geeft de fiets het gevoel van vrijheid en zijn er steeds meer aanbieders van fietsroutes.”