Nieuws/Buitenland
1084913
Buitenland

Slachtoffers: proces Karadzic te langzaam

Het proces tegen ex-president Radovan Karadzic gaat veel te langzaam. Dat verklaarden zondag vertegenwoordigers van de Bosnische organisaties 'Moeders van de enclaves Srebrenica en Zepa' en 'Slachtoffers en getuigen van de genocide', aldus de media in Bosnië en Servië.

Het is zondag 5 jaar geleden dat de voormalige politieke leider van de Bosnische Serven door de autoriteiten in Belgrado werd gearresteerd en uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Karadzic was in de jaren '90 president van Republika Srpska en wordt verantwoordelijk gehouden voor onder meer de massamoord op moslims na de val van Srebrenica in juli 1995.

„Wij geven uitdrukking aan onze spijt over de traagheid van het proces tegen Karadzic. Helaas overlijden veel getuigen die daardoor nooit meer de gelegenheid krijgen om hun verhaal te vertellen”, aldus de verklaring.

De organisaties noemen 21 juli 2008, de dag waarop Karadzic werd opgepakt, een grote dag voor het internationaal recht. „Op die dag is gebleken dat niemand boven de wet staat en dat elke voortvluchtige vroeger of later voor de rechter komt.”