Nieuws/Buitenland
1084916
Buitenland

Colombiaanse militairen gedood door FARC

Bij gevechten tussen het Colombiaanse leger en leden van de linkse rebellenbeweging FARC zijn dit weekeinde zeker 19 militairen gedood. Het waren de bloedigste gevechten sinds de regering en de FARC vorig jaar vredesbesprekingen begonnen. Dat heeft de Colombiaanse regering zondag bekendgemaakt.

De meeste slachtoffers vielen zaterdag toen FARC-rebellen in de provincie Araucadie militairen aanvielen die een oliepijpleiding bewaakten. Bij de gevechten werden 12 opstandelingen gevangen genomen.

In de provincie Caqueta kwamen bij gevechten 4 militairen en 6 rebellen om.

De FARC en de regering van Colombia onderhandelen sinds november vorig jaar over vrede. Het Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer maakt deel uit van de delegatie van de rebellen.

Colombia en de guerrillabeweging zetten in mei een belangrijke stap op weg naar een vredesakkoord. Ze bereikten in de Cubaanse hoofdstad Havana overeenstemming over hervormingen in de landbouw van het Zuid-Amerikaanse land.

Die hervormingen waren een belangrijke eis van de FARC. De beweging werd in 1964 opgericht om veranderingen in de landbouw af te dwingen.