Nieuws/Buitenland
1084919
Buitenland

Noorse geen spijt van aangifte verkrachting

De Noorse vrouw die in Dubai is veroordeeld tot 16 maanden, omdat ze is verkracht, heeft geen spijt dat ze aangifte heeft gedaan. Ze hoopt hiermee andere vrouwen te waarschuwen, zodat hen niet hetzelfde overkomt. Dat zei ze zondag tegenover journalisten.

De 24-jarige Marte Dalelv was in maart op zakenreis in het land, toen ze werd verkracht. Ze deed aangifte, maar werd vervolgens zelf beschuldigd. Haar werd ook het drinken van alcohol en meineed ten laste gelegd. Ze werd 17 juni veroordeeld.

Het hoger beroep dat Dalelv heeft aangetekend, wordt naar verwachting in september behandeld. Na ingrijpen van de Noorse regering mag ze het beroep afwachten in een Noors Zeemanscentrum in Dubai.

Dalelv wil vrouwen waarschuwen dat Dubai er wel zeer modern uitziet, maar dat er geen westerse waarden en normen gelden en er ook geen westers rechtssysteem is. Ze had zich niet gerealiseerd dat ze als een misdadigster zou worden behandeld in plaats van een slachtoffer toen ze aangifte deed.

Hoewel alcohol verkrijgbaar is in hotels en restaurants is het drinken ervan verboden. „Veel toeristen weten niet dat het niet legaal is om alcohol te drinken”, aldus Dalelv.

De laatste tijd zijn meerdere buitenlandse vrouwen in Dubai veroordeeld voor buitenechtelijke seks toen ze aangifte deden van (groeps)verkrachtingen.