Nieuws/Binnenland
1084946
Binnenland

Zwoele zomeravond

Zeist, 21 juli 2013 - De zomer is in volle gang en dat zullen we weten ook! De zon schijnt vanavond, morgen en overmorgen uitbundig en de temperatuur levert hoogstandjes op. In het binnenland is het na vandaag, nog twee dagen tropisch warm. Mogelijk levert dit een heuse hittegolf op. De hitte moeten we vanaf dinsdagavond bekopen met onweersbuien.

Het is op veel plaatsen tropisch warm geworden, ook in De Bilt. Daarmee is er niet alleen grote kans op een regionale hittegolf, maar ook op een officiële! In De Bilt moet het daarvoor vijf keer op rij 25 graden of meer worden, waarvan het op drie dagen 30 graden of meer moet zijn. Stap 1/5 is gezet.

Na deze warm dag volgt een zwoele zomeravond. De temperatuur ligt om tien uur vanavond overal nog rond of boven 20 graden. Na zonsondergang begint het pas goed af te koelen. De minima komen vannacht uit tussen 20 en 14 graden.

Morgen wordt het nog warmer dan vandaag. De tropische temperaturen reiken tot aan de westkust, al kan daar in de middag een verkoelend zeebriesje opsteken. In het noordwestelijk kustgebied ligt de temperatuur rond 26 graden. Het binnenland moet zich opmaken voor tropische hitte, met lokaal maxima rond 34 graden!

De hitte is niet zonder gevaar; drink voldoende en mijdt de volle zon op het warmste moment van de dag. Zeker voor onze oudere medemens zijn dit zware dagen. Migrainepatiënten moeten rekening houden met een grote kans op klachten.

Kan het nog warmer? Ja in het zuidoosten wel. Op dinsdag zijn daar, bij voldoende zon, lokaal temperaturen mogelijk van 35 of 36 graden. De zon zal zich veelvuldig laten zien, maar gedurende de dag trekt sluierbewolking binnen. In de avond en nacht die volgen neemt vanuit het zuidwesten de kans op enkele regen- en onweersbuien toe.

Woensdag wordt de hitte afgestraft door regen- en onweersbuien. Details hierover kunnen we nu nog niet geven.

De dagen daarna moeten we het doen met wisselvallig zomerweer. De kans op regen- en onweersbuien is groot en de temperatuur zal steeds een stapje verder terugdoen, maar de eerste dagen is het nog wel zomers warm en zal het broeierig aanvoelen.

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen over het zomerweer? Volg ons dan op facebook en twitter.