Nieuws
1084948
Nieuws

'Euro-banken nog niet crisis-proof'

Banken in de eurozone zijn nog lang niet in staat om een nieuwe financiële crisis het hoofd te kunnen bieden. Dat blijkt uit een analyse van de Royal Bank of Scotland (RBS), waar de kant Financial Times zondag over bericht. De financiële instellingen zouden flink moeten afslanken om hun formaat in overeenstemming te brengen met de economie van de regio.

Volgens RBS zouden de banken circa 2,7 biljoen euro aan vermogen van hun balansen af moeten halen, om stabiel te blijven. Op dit moment hebben Europese banken nog zo'n 33 biljoen euro aan vermogen, bijna drie keer zo veel als het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone.

,,Als je een bankencrisis hebt en de banken zijn in omvang drie keer zo groot als de reële economie, dan zullen regeringen de instellingen niet kunnen steunen'', aldus een onderzoeker van RBS. Volgens het onderzoek is de Europese financiële systeem de grootste ter wereld. In Japan, Canada en Australië zijn de banken ongeveer twee keer zo groot als de economie, terwijl in de VS de bankwereld circa dezelfde omvang heeft als het bbp.

,,De banken zullen kleiner moeten worden'', aldus een analist van Deutsche Bank in een reactie op het rapport. ,,Als ze het goed doen, zouden ze ook winstgevender kunnen zijn''. RBS waarschuwt echter voor de effecten op de economie als banken te snel hun bezittingen afbouwen. ,,Als dit te snel gebeurt, wordt het risico op een kredietcrisis groter. Maar als het tempo achterblijft, is dit problematisch op langere termijn''.