Nieuws/Buitenland
1084951
Buitenland

Netanyahu: Israël zal eerlijk onderhandelen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verwacht dat de onderhandelingen met de Palestijnen niet gemakkelijk zullen zijn, maar dat ze serieus en in eerste instantie discreet gevoerd zullen worden.

Netanyahu verklaarde zondag tijdens de wekelijkse kabinetsvergadering dat hij van plan is de onderhandelingen eerlijk in te gaan, maar verzekerde dat hij niet zal toegeven op de veiligheidseisen die Israël stelt. Dat meldt de Israëlische krant Haaretz.

Binnen zijn coalitieregering werd sceptisch gereageerd op het plan om weer te gaan praten met de Palestijnen. Ook binnen zijn eigen rechtse Likoed bestaat veel weerstand.

Een datum voor hervatting van het vredesoverleg is nog niet gesteld. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, probeert het vastgelopen vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen weer vlot te trekken. Hij zei vrijdag dat een akkoord bereikt is dat de basis kan vormen voor de hervatting van het vredesoverleg in het al decennia durende conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Kerry voerde de afgelopen dagen intensief overleg met Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. De verwachting is dat Israëlische en Palestijnse onderhandelaars mogelijk deze week naar Washington komen voor voorbereidende besprekingen.

Het vredesoverleg in het Midden-Oosten zit al 3 jaar muurvast. Reden is de Israëlische weigering te stoppen met de bouw en de uitbreiding van de illegale Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Die zijn niet het enige struikelblok voor een vredesregeling. De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun staat, terwijl Israël het bezette stadsdeel beschouwt als onderdeel van zijn eigen 'ondeelbare' hoofdstad. Daarnaast zijn er naar schatting 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen in de buurlanden die Israël niet wil laten terugkeren.