Nieuws/Buitenland
1084956
Buitenland

Japanse premier houdt meerderheid in Senaat

De Japanse premier Shinzo Abe heeft zondag een overtuigende overwinning behaald bij verkiezingen voor een deel van het Hogerhuis, blijkt uit de exitpolls. Volgens de BBC heeft zijn coalitie nu 130 van de 242 zetels in handen. De nationalistische premier heeft daarmee een mandaat gekregen voor zijn recept om de economie op te vijzelen.

Abe voert een agressief stimuleringsbeleid waarmee hij de Japanse economie wist aan te jagen. Zo schroefde hij overheidsuitgaven op en liet hij de centrale bank Japans staatspapier opkopen. De 'Abenomics' zijn ook controversieel: Japan kampte al met een torenhoge staatsschuld.

De overwinning is een grote opsteker voor Abe. Een nederlaag tijdens de Hogerhuisverkiezingen van 2007 leidde destijds tot zijn vertrek als premier. Na het verlies van de regeringspartijen kon de oppositie toen voortdurend wetgeving blokkeren. Voor het eerst in 6 jaar heeft Abe het nu voor het zeggen in zowel het Hoger- als Lagerhuis. Daarmee komt een einde aan Japans 'draaideursituatie' van steeds nieuwe premiers (zeven sinds 2006) en politieke verdeeldheid. „We hebben politieke stabiliteit nodig om beleid uit te voeren”, zei Abe voor de stembusgang.

„De stem van het Japanse volk heeft ons verteld om verder te gaan met het beleid van stabiliteit. Nu hopen we de economie van Japan zo snel mogelijk kunnen herstellen door de lonen en de consumptie te verhogen”, liet hij weten nadat de eerste resultaten bekend waren.

Abes overwinning kwam niet geheel onverwacht. Verrassender was het succes van de de populaire tv-acteur Taro Yamamoto, die zich als onafhankelijke kandidaat hard maakt voor anti-nucleaire ontwikkelingen. De exitpolls beloven hem één zetel.

De Hogerhuisverkiezingen worden elke drie jaar gehouden. Elke keer wordt de helft van de zetels opnieuw verdeeld. Volgens lokale media was de opkomst dit keer lager dan tijdens vorige verkiezingen. De officiële resultaten worden maandag pas verwacht.