Nieuws/Buitenland
1084962
Buitenland

De Belgische koning Albert II is afgetreden

De Belgische koning Albert II is afgetreden. Hij ondertekende zondagochtend om 10.45 uur in het Koninklijk Paleis in Brussel de akte van troonsafstand.

België heeft nu heel even geen staatshoofd, totdat Alberts oudste zoon, prins Filip, rond 12 uur de eed aflegt. Filip wordt dan de zevende koning der Belgen. Albert II werd op 9 augustus 1993 koning van België, nadat zijn broer Boudewijn kinderloos was overleden.

Voordat Albert de akte ondertekende hield hij nog een korte toespraak. Daarin bedankte hij onder anderen premier Elio Di Rupo en zijn regering om hun inzet voor België en zijn burgers. „België moderniseert zich en ik verheug mij daarover.” Ook dankte hij de oppositie. „Zonder hen zou er geen democratie bestaan.”

Ontroering ontstond toen Albert zijn vrouw koningin Paola bedankte. „Ik wil eenvoudigweg zeggen: Merci!” Paola kreeg tranen in haar ogen en er volgde een lang applaus.

Over Filip zei Albert dat het zijn innigste wens is dat de nieuwe koning succesvol zal zijn. Hij zei dat Filip goed voorbereid is. „Je hebt het warme hart en het intellect om ons land zeer goed te dienen.” Na zijn speech omhelsde en kuste hij zijn zoon.

Premier Di Rupo dankte Albert voor alles wat hij voor België heeft gedaan en voor wie hij was: een groots staatshoofd. De premier ondertekende evenals enkele ministers ook de akte van troonsafstand.

Op 3 juli kondigde de 79-jarige Albert aan de troon over te dragen aan zijn 53-jarige zoon. Zijn hoge leeftijd en gezondheid stellen hem niet langer in staat dit ambt uit te oefenen zoals hij dat zou willen doen, zei Albert toen.

Het is de eerste keer dat een Belgische koning vrijwillig afstand doet van de troon. Eerder werd koning Leopold III gedwongen afstand te doen van de troon.

De titel van Albert blijft ook na zijn aftreden koning.