Nieuws/Buitenland
1084963
Buitenland

Brussel viert ingetogen koningsfeest

In Brussel zijn zondag de festiviteiten rond de troonswisseling op bescheiden wijze begonnen. De Belgen vieren ingetogen feest.

Op straat is weinig te merken. Slechts aan enkele panden, zoals het café A la Mort Subite hangt de Belgische driekleur. Meestal zijn het verweerde vlaggen die al een paar jaar geleden zijn opgehangen.

Een duizendtal mensen heeft zich verzameld zich bij de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele waar een speciale viering voor het koninklijk huis werd gehouden. Met vlaggen, petjes, ballonnen en bordjes bedanken ze koning Albert en begroeten ze zijn zoon Filip.

Christiane Braeckeveld en Erik van Esten, zestigers uit het Vlaamse Tielt, zijn van de partij, zoals bij elk publiek optreden van de koning. „Albert kent ons zelfs”, zegt Christiane trots. „Als hij ons ziet staan in de menigte, komt hij zelfs naar ons toe en zegt hij: Zijn jullie er weer?“

Naast hen staat Stanley, een jongeman uit het Afrikaanse Benin, met een driekleurig papieren kroontje op. „Tien jaar geleden kwam ik in dit land, nu ben ik een nieuwe burger van België. Daarom vond ik het belangrijk om hier te zijn. Ik waardeer de koning omdat hij het symbool van de eenheid is.”

Niet iedereen denkt er zo over. Zes Vlaamse studenten hebben zich uitgedost als een middeleeuwse koning met zijn ridders en houden borden met republikeinse leuzen op als Koningen horen thuis in sprookjes. „De monarchie is niet van deze tijd, het is tijd voor een republiek”, vindt Michiel De Scheemaker uit Leuven in zijn pagepakje.

Xavier Fizaine, een veertiger uit het Waalse Bergen is het daar niet mee eens. „België bestaat uit twee volkeren, drie als je de Duitstaligen meerekent.” Fizaine vreest dat als er geen koning zou zijn, dat dan de Vlaamse meerderheid in België voor een Vlaamse president zou kiezen. Of erger nog, hij vreest het uiteenvallen van het land.

Maar zondag is het een dag om te feesten, zegt Xavier. En daar zijn zelfs de Vlaamse republikeinen het mee eens. Als de koning in de kerk is bergen ze hun borden op. „En nu is het tijd om een pintje te pakken.”