Nieuws/Buitenland
1084965
Buitenland

Filip nog niet klaar met plichtplegingen

De plichtplegingen voor de troonswisseling mogen dan voorbij zijn, dat wil niet zeggen dat de nieuwe Belgische vorst Filip van de zonnige zondagmiddag kan genieten. Er staan nog enkele verplichte nummers op het programma.

Zo brengt Filip om 14.10 uur hulde aan de Onbekende Soldaat. Daarna inspecteert hij de troepen die deelnemen aan het defilé. Samen met de afgetreden Albert, die de titel koning behoudt, neemt Filip, als opperbevelhebber van het leger en 4-sterrengeneraal, het defilé af.

De troonswisseling in België valt samen met de viering van de nationale feestdag waarop de eedaflegging van de eerste Belgische koning wordt herdacht. Vaste onderdelen van de feestdag zijn onder meer een speciale kerkelijke (Te Deum-)viering, het defilé en een afsluitend vuurwerk.

Bij het defilé zijn ook Nederlanders actief, onder hen de commandant der strijdkrachten, generaal Tom Middendorp. Ook doen een detachement van de 13e gemechaniseerde brigade uit Oirschot (landmacht) en twee Fennek-verkenningsvoertuigen mee. Verder loopt de koninklijke militaire Kapel Johan Willem Friso mee. In de lucht is een Nederlandse NH90-helikopter te zien.