Nieuws/Buitenland
1084966
Buitenland

Belgen juichen koning Filip toe in 3 kleuren

Een groet van het nieuwe koningspaar Filip en Mathilde vanaf het balkon van het Koninklijk Paleis in Brussel vormde voor velen het hoogtepunt van de troonswisseling zondag. Duizenden mensen, getooid in de nationale driekleur, wachtten urenlang in de hete zon om hun nieuwe staatshoofd toe te juichen.

„Leve de koning, vive le roi” weerklonk toen koning Filip en koningin Mathilde op het balkon verschenen. Het gejuich zwol aan toen Filip de hand van zijn vrouw kuste. Zijn net afgetreden vader Albert en Paola kregen een ovatie toen ze zich bij hen voegden, evenals de vier kinderen van de nieuwe vorst.

Waren er 's ochtends nog amper sporen van feestvreugde of van de driekleur in Brussel te bespeuren, bij het paleis overheerste het zwart-geel-rood onder het publiek. Weliswaar zonder al te veel excentrieke uitingen: velen droegen vlaggen, petjes, papieren kroontjes aangeboden door een dagblad, en soms drie bescheiden streepjes kleur op de wangen.

De grootste vlag van de dag moet wel die van Thibault Beyaert zijn, een lap van 6 vierkante meter. „Ik ben een fan van de monarchie'”, aldus Thibault, een student uit Gent. „Het koningshuis brengt ons land stabiliteit en heeft altijd goed gefunctioneerd. Daarom zijn we met jongeren uit Brugge, Kortrijk en andere Vlaamse steden naar Brussel gekomen.”

Het Warandepark tegenover het paleis is veranderd in één groot feest. De driekleur overheerst in het park waar mensen langs kraampjes en kermisattracties kuieren. Uit de luidsprekers schallen liedjes van de Belgische chansonnier Jacques Brel en het Nederpophitje België van Het Goede Doel. Verderop spuiten graffiti-artiesten op een muurpaneel een groot portret van de voormalige koning en in letters: Merci Albert.