Nieuws/Binnenland
1084972
Binnenland

Zorgen om drugs en zakkenrollers in ons land

Toeristen gewaarschuwd

Ze zijn voorspelbaar, de reisadviezen over Nederland die in het buitenland worden afgegeven. Er wordt gewaarschuwd voor drugs, fietsers en zakkenrollers. Het gevaar in de Lage Landen lijkt alleszins mee te vallen.

„In het algemeen is Nederland een heel veilig land”, laat het Ierse ministerie van Buitenlandse Zaken weten in zijn reisadvies. De meeste reizen verlopen probleemloos, slechts een paar Ieren komen jaarlijks in moeilijkheden „voornamelijk door zakkenrollers”. Vooral in en rond Amsterdam is het oppassen geblazen. Maar spreek bij problemen rustig een agent aan. Die zijn volgens de Ieren vriendelijk en behulpzaam en spreken bovendien uitstekend Engels.

Drugs is zo'n ander typisch Hollands probleem. De Duitsers worden gewaarschuwd dat in ons land alle drugs verboden zijn. Hasj is slechts onder strikte voorwaarden te krijgen in coffeeshops. Het Auswärtige Ambt waarschuwt en passant ook nog even dat „realistische imitaties van vuurwapens” hier verboden zijn.

Nederland mag dan bekend zijn om het massale gebruik van de fiets, dat is opletten geblazen. Amerikanen worden door hun State Department gewaarschuwd dat fietsers voorrang hebben. Die mooie tram is ook niet ongevaarlijk. „Elk jaar vinden ernstige ongevallen met soms dodelijke afloop plaats waarbij voetgangers en fietsers in botsing zijn gekomen met een tram”, aldus de Amerikaanse overheid. Die wijst er trouwens ook nog op dat het hier verboden is om in de auto met je mobieltje te telefoneren.

Is er niets erger? Ja wel hoor. De Amerikanen en Australiërs wijzen hun landgenoten erop dat in maart dit jaar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het dreigingsniveau voor terrorisme heeft verhoogd naar het een-na-hoogste niveau. De Amerikanen worden daarom aangemoedigd het nieuws in de gaten te houden terwijl ze ons land bezoeken.