Nieuws/Buitenland
1084985
Buitenland

Toeristen pakken troonswisseling mee

Nederlandse en andere buitenlandse bezoekers in Brussel merken weinig van de feestelijkheden rond de troonswisseling. Zelfs veel Belgen lijken wel toeristen op hun eigen feestje.

Een groepje Oostenrijkse toeristen verlaat zijn hotel in de Brusselse binnenstad. Ze hebben Belgische vlaggetjes bij zich. „Maar we zijn geen Belgische nationalisten, hoor!”, zegt Hermann uit Innsbruck. De feestelijkheden in de stad vinden ze tof. „Leuk, die monarchie. Dat zouden we in Oostenrijk ook weer moeten hebben.”

Marijke en Thomas uit Nijverdal zijn toevallig dit weekeinde voor een uitje in Brussel. Ze werden verrast door de feestelijkheden. Tegelijkertijd missen ze ook enig feestgedruis. „Waar wordt het eigenlijk gevierd? Wij merken er niks van, behalve dan dat we helikopters boven ons hotel hoorden razen.”

William is met vrouw en vrienden uit Den Bosch afgezakt naar Brussel. „Maar niet speciaal voor de troonswisseling, hoor. We hadden al lang van tevoren geboekt.” Ze hopen nog iets van de feestsfeer op te snuiven, maar dat valt tegen. „Kijk eens om je heen”, zegt hij op de Grote Markt. „Ik zie hooguit twee of drie mensen met de Belgische driekleur! Dat was bij de kroning van Willem Alexander bij ons wel anders - al was dat misschien ook een beetje té.”

De Brusselse Michel is speciaal naar het centrum getogen voor het militair defilé later op zondag. Hij draagt net als zijn vrouw en vrienden een driekleurig hoedje. En ook om de nieuwe koning te huldigen? „Ach, niet speciaal.”