Nieuws
1085003
Nieuws

Schiphol maakt zich op voor drukste weekeinde

Een groot deel van de Nederlandse vakantiegangers keert volgend weekeinde alweer terug, maar tegelijkertijd nemen velen nog het vliegtuig naar een buitenlandse bestemming. Dat leidt tot grote drukte op luchthaven Schiphol, waarbij de piek op aanstaande vrijdag, zaterdag en zondag ligt.

In dat weekeinde doen in totaal naar verwachting ruim een half miljoen mensen de luchthaven aan. Vrijdag is de drukste dag; dan reizen zo'n 178.000 passagiers via Schiphol. Dat aantal ligt iets hoger dan vorig jaar, toen ruim 177.000 reizigers het vliegveld op de drukste dag aandeden. In de maanden juli, augustus en september vertrekken, stappen over of arriveren ruim 15 miljoen mensen op Schiphol, vertelt een woordvoerster.

De meest populaire bestemmingen liggen in Zuid-Europa. Spanje, Frankrijk, Turkije, Italië, Portugal en Griekenland zijn geliefde vakantielanden, weet de zegsvrouw. Maar ook de Verenigde Staten doen het goed.

Schiphol zet in deze drukke tijd dagelijks zo'n 40 tot 60 mensen extra in om de stroom reizigers in goede banen te leiden. Onder hen zijn ook medewerkers van de kantoren, die nu mensen de weg wijzen, helpen met de koffers of bagagekarretjes opruimen. Om de wachttijden iets te veraangenamen en de vakantiesfeer er goed in te houden, is er entertainment. Zo kunnen kinderen zich vergapen aan goocheltrucs en verrassen zingende stewardessen de vakantiegangers.

De drukste momenten vinden volgens de woordvoerster plaats in de vertrekhallen. „We raden mensen aan thuis via internet in te checken en op tijd te komen. Houd de tijden van de luchtvaartmaatschappijen aan.” Volgens haar gaan de meeste mensen goed voorbereid op vakantie.

Ook de horecagelegenheden op Schiphol varen wel bij de vakantietijd. „Er worden zo'n 30.000 kopjes koffie op een dag geschonken”, aldus de zegsvrouw.