Nieuws/Binnenland
1085007
Binnenland

Rutte maakt koninkrijksverhoudingen duidelijk

Premier Mark Rutte heeft tijdens zijn bezoek aan de Antillen de nieuwe, zakelijke verhoudingen binnen het koninkrijk duidelijk gemaakt. Nederland maakt geen cent meer naar de eilanden over, maar wil richting de Latijns-Amerikaanse markt „samen heel veel geld verdienen.”

De boodschap van Rutte, die niet eerder als minister-president het Caribisch deel van Nederland bezocht, was duidelijk en werd constant herhaald. De premier wil geen klaagverhalen horen over koloniale verhoudingen. Sinds 2010 zijn verschillende eilanden als landen binnen het koninkrijk verder gegaan. Andere eilanden werden bijzondere gemeenten van Nederland.

Op Curaçao zei Rutte maandag tijdens een persconferentie met minister-president Ivar Asjes: „Ik wil graag met Curaçao zaken doen, om samen veel geld te verdienen dat de bevolking ten goede komt. Maar als een meerderheid van het het eiland geen voordeel meer ziet om in het koninkrijk te blijven, dan kunt u mij bellen en wordt Curaçao onafhankelijk.”

Ook op de andere eilanden maakte Rutte duidelijk dat de nieuwe verhoudingen direct en zakelijk zijn. Op Sint Maarten benadrukte hij dat de begroting van 2013 snel rond moet zijn en „de laatste euro richting de Antillen al in 2010 is overgemaakt”. Het eiland hoeft dus geen financiële steun meer te verwachten.

Rutte verbleef van 13 tot en met 20 juli achtereenvolgens op Aruba, Curaçao, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Hij vertrok zaterdagmiddag (lokale tijd) weer richting Nederland.