Nieuws/Buitenland
1085010
Buitenland

België krijgt nieuwe koning

België krijgt zondag een nieuwe koning. Albert II zal afstand doen van de troon, waarna prins Filip de eed zal afleggen om de 7e koning der Belgen te worden.

De troonswisseling valt samen met de nationale feestdag van België. Deze feestdag kent een aantal vaste plechtigheden die dit jaar een speciaal karakter krijgen.

De dag begint met de viering met het Te Deum, een lofzang op God, om 9 uur in de kathedraal van Brussel. Het zal het laatste publieke optreden zijn van Albert als koning. De hele koninklijke familie is aanwezig.

Om 10.30 uur zal Albert in het Koninklijk Paleis de akte van troonsafstand ondertekenen. Hij zal kort daarvoor nog een korte verklaring geven. Om 12 uur legt Filip in het Belgisch parlement de eed af. Direct daarna houdt de kersverse vorst een korte toespraak.

In de middag wordt het traditionele defilé gehouden. Beide koningen - in België behoudt een afgetreden vorst die titel - zullen hierbij aanwezig zijn. Net als in voorgaande jaren wordt de dag afgesloten met een groots vuurwerk.