Nieuws/Buitenland
1085013
Buitenland

Mensensmokkelaar nu vogelvrij in Australië

De Australische regering heeft een drastische stap genomen om de toestroom van bootvluchtelingen verder in te dammen. Wie een mensensmokkelaar aangeeft, kan voortaan rekenen op een beloning van omgerekend bijna 140.000 euro, schrijven Australische media zondag.

„Deze mensen handelen in ellende en de dood. Daarom zetten we een prijs op hun hoofd”, zei minister van Binnenlandse Zaken Jason Clare. Volgens de bewindsman opereren de mensensmokkelaars steeds vaker vanuit Australië, terwijl ze voorheen vaak in Indonesië zaten.

Het ondersteunen van bootvluchtelingen was in Australië al een riskant beroep. Wie tegen de lamp loopt, riskeert een straf van 10 jaar cel. Mensen die meer dan vijf mensen het land in smokkelen, kunnen zelfs 20 jaar achter de tralies verdwijnen.

De regering lanceerde onlangs een nieuwe aanpak om de komst bootvluchtelingen een halt toe te roepen. De Australische premier Kevin Rudd kondigde vrijdag aan dat het land geen vluchtelingen meer opneemt. Hij kreeg direct veel kritiek van mensenrechtenactivisten. Zij spraken over een „een wanhopige truc om de verkiezingen te winnen.”