Nieuws/Buitenland
1085015
Buitenland

Japanners naar de stembus voor Hogerhuis

Japanners gaan zondag naar de stembus om een deel van het Hogerhuis opnieuw te kiezen. De nationalistische premier Shinzo Abe (58) kan de stembusgang volgens peilingen met vertrouwen tegemoet zien. De coalitiepartijen lijken te kunnen rekenen op een comfortabele overwinning.

Een overwinning zou een grote opsteker zijn voor premier Abe. Een nederlaag tijdens de Hogerhuisverkiezingen van 2007 leidde destijds tot zijn vertrek als premier. Na het verlies van de regeringspartijen kon de oppositie toen voortdurend wetgeving blokkeren.

Dit keer lijken de kiezers de regeringspartijen wel te gaan belonen met een stabiele meerderheid in het 242 zetels tellende Hogerhuis, waarvoor eens in de drie jaar verkiezingen worden gehouden. Dan wordt steeds de helft van de zetels opnieuw verdeeld.

De premier dankt zijn huidige populariteit onder meer aan een agressief stimuleringsbeleid, waarmee hij de Japanse economie wist aan te jagen. Zo schroefde Abe overheidsuitgaven op en liet hij de centrale bank Japans staatspapier opkopen. De 'Abenomics' zijn ook controversieel: Japan kampte al met een torenhoge staatsschuld.