Nieuws/Binnenland
1085228
Binnenland

Sloop schoolpand toch opgeschort

De sloop van een verloederd schoolpand in Amstelveen is opgeschort omdat er twee dwergvleermuizen wonen. Een ministerieel inspecteur heeft het werk stilgelegd omdat het stadje geen ontheffing heeft aangevraagd om het onderdak van de beschermde diertjes te mogen afbreken.

Dat laat verantwoordelijk wethouder Herbert Raat weten. De ruige dwergvleermuis staat op een Europese rode lijst voor beschermde diersoorten. Een inspectieronde voor de sloop van de school wees uit dat er twee van dit soort vleermuizen in de oude school zit. De dieren worden beschermd door de strenge Flora- en faunawet, die eist dat een gemeente een ontheffing aanvraagt voor de sloop van gebouwen waar de diertjes onderdak hebben gevonden.

Onacceptabel

Maar dat vond Amstelveen onacceptabel. Het duurt gemiddeld vier maanden voor die ontheffing wordt verleend. Veel te lang, want de aanwezigheid van asbest in het pand zorgt volgens Raat voor een levensgevaarlijke situatie. „Als hier brand uitbreekt zoals dinsdagavond gebeurde met een school in Zuidoost, dan zijn de gevolgen niet te overzien”, stelt de wethouder. Het verloederde asbestpand staat middenin een woonwijk.

Daarom gaf het Amstelveense stadsbestuur vorige week toch toestemming om het pand te slopen, ondanks de vleermuizen. Maar daar heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie nu een stokje voor gestoken. „Ik werd gebeld door het ministerie. Dinsdag moet ik me melden om een spoedprocedure te starten. Dan horen we hoe lang het duurt voor we verder mogen met de sloop. Als wij dat te lang vinden stappen we naar de rechter”, aldus Raat.

De wethouder is ook verbolgen omdat hij van het ministerie te horen kreeg dat Amstelveen maar een paar politieagenten moest vrijmaken om het schoolpand te beveiligen zolang de sloop stil ligt. „De suggestie om maar politie of dure beveiligers in te huren is echt niet uit te leggen. We hebben wel wat beters te doen hier”, briest Raat.