Nieuws/Binnenland
1085495
Binnenland

’Automobilisten hebben zelf schuld aan files, niet de politie’

Uitslag Stelling: Dievenjacht voor alles

De jacht op wanbetalers en voortvluchtigen is veel belangrijker dan files. Dat vinden de deelnemers aan de Stelling van de Dag. Dat door flitscontroles in de spits files ontstaan vindt 60% van de lezers een noodzakelijk kwaad.

Vorig week was er veel commotie, omdat er door een controle op de A13 tijdens de spits een zeer lange file ontstond. De politie bood achteraf excuses aan en heeft toegezegd te zoeken naar een oplossing voor dit probleem.

Van de meeste lezers hoeft de politie de controles niet op te schorten tot er een beter systeem is bedacht. „Gewoon doorgaan met de huidige aanpak. Criminelen verplaatsen zich nou eenmaal per auto.” Maar niet iedereen is blij met de controles. „Voor mij mag de politie alles controleren, als de burgers daar maar geen hinder van hebben.”

Remmen

De files ontstaan tijdens de controles omdat automobilisten op de rem trappen uit angst geflitst te worden en daardoor komen er gevaarlijke situaties. Twee derde van de deelnemers vindt niet dat de politie daaraan schuld heeft. „De politie veroorzaakt de files niet, dat doen de automobilisten die vol in de remmen gaan bij het zien van een flitsapparaat.” Een ander vindt dat „controles moeten worden gehouden op veilige plekken. Op snelwegen is onverantwoord.”

Anderen vinden dat er meer in steden gecontroleerd moet worden in plaats van op snelwegen. Vooral meer controleren in woonwijken, parkeerplaatsen en bij winkelcentra. „Iedereen moet boodschappen doen. Ook wanbetalers en criminelen eten.”

Een aantal politici had vorige week veel kritiek op mobiele flitsteams van de politie. SP-Kamerlid Farshad Bashir eiste van het kabinet dat de flitsers onmiddellijk moeten worden weggehaald als er een file dreigt te ontstaan. De helft van de lezers vindt dat politici zich hier niet mee moeten bemoeien. „Dit is een zaak van justitie.”

De lezers hebben dus geen probleem met de controles om wanbetalers en andere criminelen aan te houden, maar geloven niet dat ze veroordeeld zullen worden. Ruim de helft van de lezers denkt dat de wanbetalers de snelwegen meer gaan mijden.

Benzinedieven

De aanpak van benzinedieven kan volgens driekwart van de deelnemers aan de Stelling maar op een manier: eerst betalen en dan pas tanken. „In het buitenland heb je dat heel vaak. Waarom kan dat hier niet.” Een lezer heeft een andere oplossing voor het probleem „Na het tanken door een afgesloten terrein met kassa rijden. Poort gaat open na betaling.”

Tollenaars

In een half jaar tijd zijn er op de A13 dertig controles geweest, waarbij 350 auto’s zijn aangehouden en negen arrestaties verricht. Dat lijkt weinig, maar de lezers vinden het toch lonend. Bijna 70% vindt dat iedere aanhouding telt. „Pak iedere crimineel die je pakken kunt. Maakt niet uit hoe.” Ook vinden veel lezers dat andere ambtenaren ingezet moeten worden voor zulke controles. „Agenten horen geen hedendaagse tollenaars te zijn.”

Volgens het gros van de lezers kan de jacht op wanbetalers en criminelen veel eenvoudiger. Het is helemaal niet nodig voor vliegende controles op snelwegen. „Die kentekenscans kunnen toch gewoon achter de matrixborden hangen, dan heb je geen controles nodig.” Een ander vindt het simpeler om bij alle op- en afritten zulke camera’s te plaatsen. „Probleem opgelost.”