Nieuws/Buitenland
1085497
Buitenland

'Verlaging schuld Athene niet aan de orde'

Griekenland moet stoppen met zijn lobby om de schuldenlast verder kwijt te schelden. „Niemand die er ook maar een beetje verstand van heeft, spreekt serieus over schuldverlichting”, stelde de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble donderdag tijdens een kort bezoek aan Athene. Wel tekende hij voor een storting van 100 miljoen euro in een fonds dat leningen verstrekt aan het Griekse midden- en kleinbedrijf.

Het was zijn eerste bezoek aan Griekenland sinds het uitbreken van de schuldencrisis in 2009. De politie was massaal op de been en had grote delen van het centrum afgezet om het bezoek in goede banen te leiden. Demonstreren was verboden. Alleen bij het ministerie van Financiën stonden een paar vrouwen die hem voor nazi uitmaakten. De Grieken zijn boos over de forse bezuinigingen en ontslagen die de regering in hun ogen doorvoert op last van Duitsland, een van de voornaamste geldschieters van Griekenland.

Schäuble ontmoette onder anderen premier Antonis Samaras en zijn Griekse collega Yiannis Stournaras. Veel economen zeggen dat het economisch slechter gaat door de draconische bezuinigingen die geldschieters verlangen om Griekenland voor een bankroet te behoeden en in de eurozone te houden. In ruil voor die maatregelen kreeg Griekenland 240 miljard euro aan steun van het IMF, de Europese Centrale Bank en de EU.

De economen zijn ervan overtuigd dat meer schuldverlichting voor Griekenland noodzakelijk is om de schuldenlast van het land houdbaar te maken. Maar volgens Schäuble is dat niet aan de orde. Private partijen werden vorig jaar al gedwongen om grote verliezen te nemen op hun kredieten aan Griekenland.

Tijdens een persconferentie zette Schäuble de deur wel op een kier. „Als Griekenland zich aan zijn beloftes houdt en een primair overschot realiseert, dan zullen we onderhandelen en zo nodig extra maatregelen nemen”, zei hij. Een primair overschot betekent dat de inkomsten van de overheid groter zijn dan de uitgaven, als de rentelasten van de staatsschuld buiten beschouwing worden gelaten.