Nieuws/Buitenland
1085506
Buitenland

Wereld viert verjaardag van Mandela

Zuid-Afrika en de wereld hebben donderdag de 95e verjaardag van Nelson Mandela gevierd. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma bezocht hem donderdagochtend in het ziekenhuis en wenste hem namens de regering een „vrolijke” verjaardag. Ook andere wereldleiders feliciteerden Mandela, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama, diens Russische collega Vladimir Poetin en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De afgelopen weken hield de wereld zijn adem in. Nelson Mandela werd ruim een maand geleden in een ziekenhuis in Pretoria opgenomen met longproblemen, zijn toestand was kritiek. De gespannen sfeer veranderde donderdag echter in een uitbarsting van felicitaties. Volgens Zuma is de gezondheidstoestand van het „icoon” verbeterd.

Mandela werd op 18 juli 1918 geboren in Mvezo in de provincie Oost-Kaap. Hij werd het symbool van de strijd tegen apartheid in zijn land. In 1993 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Zijn geboortedag is in Zuid-Afrika in 2009 uitgeroepen tot Mandela Dag. De Zuid-Afrikanen worden op die dag opgeroepen 67 minuten vrijwilligerswerk te doen. Dat aantal staat symbool voor de 67 jaar die Mandela heeft gestreden tegen de apartheid.

Op Zuid-Afrikaanse scholen begon de dag met het gezamenlijk zingen van Happy Birthday. Een andere Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar, oud-aartsbisschop Desmond Tutu, zette zich ook in voor Mandela Dag; hij schilderde samen met een groep kinderen de buitenkant van een basisschool.

VN-chef Ban Ki-moon riep de rest van de wereld op om ook vrijwilligerswerk te doen in hun land. Tijdens een zitting van de Verenigde Naties gewijd aan Mandela noemde Ban hem „een titaan van deze tijd”.

Mandela vierde niet alleen zijn verjaardag, hij is ook 15 jaar getrouwd met Graça Machel, de weduwe van Samora Machel, de eerste president van Mozambique. Bij het ziekenhuis stonden talrijke burgers om de oud-president te feliciteren.