Nieuws/Buitenland
1085515
Buitenland

VN-commissie onderzoekt wapenschip N-Korea

Een speciale sanctiecommissie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) gaat zich buigen over een Noord-Koreaans schip dat wapentuig uit Cuba vervoerde en in Panama is onderschept. De Britse vertegenwoordiger bij de VN, Mark Lyall Grant, heeft dat donderdag via Twitter bekendgemaakt.

Panama had gevraagd om een oordeel van de VN over de vracht, die bestond uit luchtafweergeschut, ontmantelde raketten en straaljagers. Het wapentuig lag onder een lading suiker. Cuba zegt dat het oude wapens van de vroegere Sovjet-Unie zijn die voor onderhoud en reparaties naar Noord-Korea moesten. Tegen Noord-Korea gelden strikte internationale sancties over wapens. Ook onderhoud valt daaronder. De VN heeft een speciale commissie van acht deskundigen die de naleving van de sancties tegen het stalinistische land controleert.

Inmiddels heeft Panama de bemanning van het Noord-Koreaanse schip in staat van beschuldiging gesteld. De 35 bemanningsleden zitten vast en worden beschuldigd van het illegaal transporteren van oorlogsmateriaal en het in gevaar brengen van de openbare veiligheid, zo meldde de BBC.

Justitie in de Midden-Amerikaanse staat verklaarde dat het schip op papier alleen 10.000 ton suiker vervoerde en dat in de officiële opgave geen sprake is van oorlogsmateriaal. Volgens de Panamese minister van Veiligheid José Raul Mulino zijn internationale en Panamese wetten overtreden.

Noord-Korea eist dat Panama het schip laat gaan. „De oorspronkelijke verdenking van drugs aan boord is een verzinsel”, meldde een Noord-Koreaanse woordvoerder van Buitenlandse Zaken. „Het schip voer volgens een legitieme afspraak. Het zijn verouderde wapens die werden teruggestuurd naar Cuba. De Panamese autoriteiten moeten het aangehouden personeel en het schip laten gaan.”