Nieuws/Binnenland
1085528
Binnenland

'Spuiforum niet urgent, aanpak armoede wel'

Mustafa Okcuoglu die deze week uit de Haagse PvdA-fractie stapte, is niet tegen het Spuiforum. „Maar wel tegen het hier en nu een besluit nemen”, zei hij donderdagavond aan het begin van de gemeenteraadsvergadering.

De Haagse raad vergadert donderdagavond over de reservering van 181 miljoen euro voor het nieuwe dans- en muziekcentrum. In november werd het plan voor het Spuiforum aangenomen. Daarin moeten het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater gaan optreden. Ook het Koninklijk Conservatorium wordt een van de gebruikers.

Okcuoglu zei dat het niet gepast is om miljoenen uit te geven, terwijl er armoede is in de stad en er „rijen bij de Voedselbank staan”. Hij vroeg zich af waarom het Spuiforum juist in deze tijd zo urgent is. „De financiële situatie van Hagenaars is veel urgenter.” Okcuoglu stapte uit de PvdA vanwege de discussie over het cultuurpaleis. Hij vormt nu een eenmansfractie.

Coalitiepartij PvdA kwam in een lastig parket toen leden duidelijk maakten tegen de plannen te zijn. Maar ook enkele raadsleden zouden twijfels hebben. De vraag is of er donderdagavond nog wel de benodigde meerderheid is. Oppositiepartijen zijn tegen, net als een meerderheid van de Hagenaars.

Om de PvdA tegemoet te komen, is het plan gewijzigd. De partij krijgt de ruimte om een alternatief te onderzoeken. Mocht renovatie van bestaande bouw beter zijn dan nieuwbouw, dan krijgt dat voorrang. Critici twijfelen overigens of het Spuiforum wel voor 181 miljoen euro kan worden gebouwd.