Nieuws/Buitenland
1085529
Buitenland

Velen zien China als leidende economie

China is de leidende economische wereldmacht of zal die positie binnen afzienbare tijd van de Verenigde Staten overnemen. Die mening is te horen onder een meerderheid van de inwoners van 23 van 39 landen die deelnamen aan een wereldwijd onderzoek van het bureau Pew Research in Washington, waarvan de resultaten donderdag naar buiten zijn gebracht. Niet iedereen is daar blij mee. De VS worden meer gewaardeerd als wereldmacht, vooral om het respect voor mensenrechten en de persoonlijke vrijheid.

Opmerkelijk is dat vooral bewoners van oude Europese bondgenoten van de VS denken dat China nu al de leidende economische positie heeft. Zo vindt 59 procent van de Duitsers dat en noemt maar 19 procent de VS als leidende economie. Onder Britten is dat percentage respectievelijk 53 procent en 33 procent. Nederland deed niet mee aan het onderzoek.

Over het algemeen zijn mensen positiever over de VS (63 procent) dan over China (50 procent) en ziet 59 procent liever de VS als partner dan China (39 procent). Amerikanen en Chinezen zijn de afgelopen jaren ook slechter over elkaar gaan denken. Dacht 2 jaar geleden nog 51 procent van de Amerikanen positief over China, nu is dat gedaald tot 37 procent. Omgekeerd denkt 40 procent van de Chinezen positief over Amerika. Dat was in 2010 nog 58 procent. Overigens was die meting wel vlak na het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan China.