Nieuws
1085543
Nieuws

Klant laat pc staan, Intel investeert in nieuwe modellen

Chipmaker Intel verliest onophoudelijk omzet in de pc-markt, maar trekt zich er niet uit terug en investeert in nieuwe pc’s.

Volgens Intel-directeur Patrick Bliemer, verantwoordelijk voor Nederland en heel Noord-Europa, richt de vernieuwing zich op ultrabooks en zogeheten twee-in-éénmodellen, laptops met afneembare tablet.

De modellen met extra applicaties zoals videoediting en significant langere batterijtijd voor laptops moet de vlucht uit de pc onder consumenten beperken.

Intel zet alle kaarten op de chips die mobiele toepassingen mogelijk maken. Komend kwartaal denkt Intel zijn omzet uit deze specifieke nieuwe producten te verviervoudigen, zegt Bliemer.

De ’back to school’-verkopen voor scholieren zullen de overgang naar deze producten dankzij relatief lage prijzen stutten, meent hij.

„Natuurlijk loopt de verkoop van pc’s terug. Maar als consumenten hun pc denken te vervangen, dan moeten dit goede tussenstappen en alternatieven zijn”, aldus Bliemer in een gesprek na de tweedekwartaalcijfers van Intel, waarin het 5% omzetdaling ten opzichte van vorig jaar moest boeken, bij €9,8 miljard.

De omzet van zijn pc-processor-divisie is met €6,2 miljard goed voor driekwart van de totale omzet van Intel. De pc’s kregen een klap met 7,5% minder verkopen.

Intel boekt enig succes onder zijn nieuwe topman Brian Krzanich nu het voor Samsung een energiezuinige chip produceert, die het concern in zijn tabletcomputer Galaxy Tab III plaatst. Bliemer denkt ook marktaandeel in Nederland te winnen voor smartphones.

Bliemer erkent dat Nederland in het eerst kwartaal binnen Europa ’op de bodem’ verkeerde. „Dat is afgelopen kwartaal aangetrokken, de omzet groeit. Al is er nog veel onzekerheid. Maar in de zakelijke markt doet Nederland het beter dan omliggende landen.”