Nieuws/Binnenland
1085547
Binnenland

'Vierdaagselopers wennen aan warmte'

Het kwik steeg donderdag tijdens de 97e editie van de Nijmeegse Vierdaagse tot maximaal 29 graden, maar dat kon de meeste wandelaars niet deren. Volgens inspanningsfysioloog Maria Hopman wennen de deelnemers aan de warmte.

„Hoewel je zou verwachten dat de derde opeenvolgende warme dag zijn tol zou eisen van de lopers, past het lichaam zich juist snel aan de omstandigheden aan. Ze hebben geluk dat het al twee dagen warm is”, zegt Hopman. „Zo wennen ze aan de warmte, in plaats van erdoor te verzwakken.”

Hopman en haar collega's van het UMC Radboud volgen vijftig 80-plussers die meedoen aan de tocht. Ze willen ontdekken wat het geheim is van de vitale ouderen.

Tot nu toe zijn er pas twee 80-plussers uitgevallen. „Het is heel bijzonder dat er zo weinig uitvallers zijn.” Het is een kwetsbare groep, maar ze zijn heel goed voorbereid, constateert Hopman. „600 tot 700 wandelkilometers ter voorbereiding zijn geen uitzondering. En sommigen lopen zelfs ruim 1000 kilometer voordat ze aan de Vierdaagse beginnen.”

Ook drinken de ouderen nu beter dan toen ze aan de tocht begonnen, zegt Hopman.

De laatste dag belooft opnieuw warm te worden, zij het met maximaal 26 graden iets koeler dan donderdag. Vierdaagsemeteoroloog Jules Geirnaerdt spreekt van een „schitterend weertype voor de intocht. De wandelaars krijgen ter verfrissing de wind van voren op de Via Gladiola”.