Nieuws/Buitenland
1085559
Buitenland

'Paus kiest kant Braziliaanse volk'

Paus Franciscus staat aan de kant van de demonstranten in Brazilië. Dat schrijft het Braziliaanse weekblad Veja donderdag. Hij gaat volgende week tijdens zijn bezoek aan het land een ontmoeting met het volk niet uit de weg, hoewel dat gevaarlijk kan zijn. Franciscus bereidt volgens het blad een toespraak voor waarin hij ook op de demonstraties tegen de corruptie in de politiek ingaat.

In Brazilië is het sinds het toernooi om de Confederation Cup eind juni onrustig. Miljoenen mensen gingen de straat op om te demonstreren tegen onder meer de corruptie, het slechte onderwijs en de slechte gezondheidszorg.

Woensdagavond verzamelden zich ongeveer 1000 woedende demonstranten voor het huis van de gouverneur van de deelstaat Rio de Janeiro, Sergio Cabral, om zijn vertrek en dat van Rio's burgemeester Eduardo Paes te eisen. Zij vochten tegen de politie en richtten vernielingen aan.

Paes had nog geprobeerd de gemoederen te bedaren door erop te wijzen dat de paus niets met de Braziliaanse politiek te maken heeft en dat daarom demonstraties tijdens zijn verblijf niet op hun plaats zijn. De autoriteiten hebben strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Paes' woorden lijken een tegengesteld effect te hebben. Naar verwachting nemen de demonstraties de komende dagen in frequentie en omvang toe.