Nieuws/Binnenland
1085567
Binnenland

'Agenten moeten weer leren reanimeren'

Hartpatiënten Nederland en de Hartstichting maken zich zorgen dat veel politieagenten geen reanimatiecusus meer volgen. In een brief van Hartpatiënten Nederland aan minister Ivo Opstelten (Politie) schrijft de belangenclub dat door het huidige beleid binnen de nieuwe politieorganisatie agenten ontmoedigd worden een cursus reanimatie te volgen of dat het hun zelfs onmogelijk wordt gemaakt, en dat dit beleid mensenlevens in gevaar brengt. „Reanimeren heeft blijkbaar geen prioriteit meer.”

De Hartstichting vindt dat men er van op aan moet kunnen dat een agent kan en gaat reanimeren bij een hartstilstand. „Agenten zijn vaak als eersten bij een hartstilstand”, zegt de Hartstichting.

De laatste tijd duiken in de media regelmatig berichten op dat agenten geen reanimatiecursus meer krijgen. Sinds de vorming van de Nationale Politie worden de cursussen Europees aanbesteed en worden ze nog maar op twee plekken in het land gegeven. Hartpatiënten Nederland en de Hartstichting zeggen dat ze in het hele land regelmatig reanimatiecursussen geven.

Politievakbond ACP had al geconstateerd dat er door bezuinigingen te weinig budget is om agenten voor reanimatie naar een cursus te sturen.