Nieuws/Buitenland
1085581
Buitenland

Bemanning Noord-Koreaans schip aangeklaagd

Panama heeft de bemanning van het Noord-Koreaanse schip waarop maandag onder de lading suiker wapens uit Cuba werden ontdekt, in staat van beschuldiging gesteld. De 35 bemanningsleden zitten vast en worden beschuldigd van het illegaal transporteren van oorlogsmateriaal en het in gevaar brengen van de openbare veiligheid, zo meldde de BBC donderdag.

Justitie in de Midden-Amerikaanse staat verklaarde dat het schip op papier alleen 10.000 ton suiker vervoerde en dat in de officiële opgave geen sprake is van oorlogsmateriaal. Volgens de Panamese minister van Veiligheid José Raul Mulino zijn internationale en Panamese wetten overtreden.

Noord-Korea eist dat Panama het schip laat gaan. „De oorspronkelijke verdenking van drugs aan boord is een verzinsel”, zei een Noord-Koreaanse woordvoerder van Buitenlandse Zaken donderdag. „Het schip voer volgens een legitieme afspraak. Het zijn verouderde wapens die werden teruggestuurd naar Cuba. De Panamese autoriteiten moeten het aangehouden personeel en het schip laten gaan.”

Panama heeft juist de Verenigde Naties ingeschakeld om de wettigheid van de vracht - luchtafweergeschut, ontmantelde raketten en straaljagers - vast te stellen. De Panamese autoriteiten laten de lading suiker uit het schip halen.

Enkele vooraanstaande Amerikaanse senatoren willen dat president Barack Obama tegen Cuba optreedt. Ze vinden dat Cuba internationale verdragen heeft geschonden. „Obama moet de zaak onder de aandacht van de VN-Veiligheidsraad brengen”, zei de Republikeinse senator Marco Rubio. Zijn ouders zijn in 1956 uit Cuba naar de Verenigde Staten geëmigreerd en hij staat bekend als criticus van het communistische bewind op het eiland.