Nieuws/Binnenland
1085585
Binnenland

Boete Thermphos voor incident met 2 doden

De inmiddels failliete fosforfabriek Thermphos heeft donderdag van de rechtbank in Middelburg een boete gekregen van 200.000 euro vanwege een incident waardoor in 2009 twee doden vielen.

De rechtbank vindt de fabriek schuldig aan dood door schuld en stelt dat ze fors tekortschoot in het naleven van veiligheidsregels.

De straf is conform de eis van de officier van justitie, die 2 weken geleden sprak van een falende veiligheidscultuur bij het bedrijf, waarbij dit soort incidenten en de gevolgen ervan op de koop toe werden genomen.

De rechtbank in Middelburg oordeelde in stevige bewoordingen. Er was een stelselmatig gebrek aan aandacht voor veiligheid, zei de rechter, en van hogerhand werd te weinig gedaan om dat te verbeteren. Het bedrijf was op de hoogte van de gevaren in de fosforoven en schoot fors tekort in het voorkomen van het ongeluk.

De belangrijkste oorzaak van het dodelijke incident was dat het gassysteem niet was afgesloten in de oven waar de werknemers aan het werk waren. Daarnaast kon er door menselijke fouten fosfine ontstaan en waren er voordat de werknemers de oven instapten geen metingen verricht. Bovendien was de ruimte niet aangemerkt als een zogenoemde besloten ruimte, zonder ventilatie.

De rechter legde de failliete fabriek ook een schadevergoeding op van 10.000 euro aan elk van de twee families van de slachtoffers.

Het is maar de vraag of de boetes ooit worden uitbetaald, omdat het bedrijf inmiddels failliet is. Het Openbaar Ministerie (OM) is er in principe verantwoordelijk voor dat de boete ook wordt geïnd. Bij een failliet bedrijf kan dat mogelijk uit de failliete boedel worden gehaald.