Nieuws/Binnenland
1085587
Binnenland

In de voetsporen van Dickens en Fleming

Kent: Volop historie

Schrijver Charles Dickens is onverbrekelijk verbonden met het schitterende Engelse Graafschap Kent. Hij liet er nadrukkelijk zijn sporen na, en daarin staat hij niet alleen. Ook Ian Lancaster Fleming, schepper van niemand minder dan James Bond, verbleef al te graag in de glooiende tuin van Engeland. Volg hun sporen en laat je verrassen!

Liefhebbers van Engelse schrijvers als Dickens en Fleming kunnen in plaatsen als Canterbury en Rochester hun hart ophalen. Tal van fragmenten uit zowel boeken als films spelen zich af op locaties die tot op de dag van vandaag  - al dan niet in oorspronkelijke staat - te bewonderen zijn.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de lokale toeristenindustrie hier slim op inspeelt met thema's als de Goldfinger trail en de Moonraker trail. De laatste voert bijvoorbeeld naar de kust tussen Dover en Deal, waar de gevreesde raketbasis was gevestigd van waaruit gemenerik Drax een dodelijk projectiel op Londen wilde afvuren.

En over James Bond gesproken, Ian Fleming was een begenadigd golfspeler en het in Kent gelegen Royal St. George's behoorde tot een van zijn favoriete golfbanen. In 1964 werd hij zelfs benoemd tot president van de club, om triest genoeg slechts een dag later in Canterbury aan een hartverlamming te moeten overlijden.

 

 

Katten

De skyline van deze historische stad wordt gedomineerd door de prachtige kathedraal, waarvan de oorsprong teruggaat naar 597. In dat jaar zond paus Gregorius een missionaris naar Engeland. De man ging de geschiedenis in als St. Augustinus, de eerste aartsbisschop van Canterbury. In de immens grote kathedraal werd in dezelfde functie Thomas Becket in 1170 vermoord, wiens imposante grafmonument op last van Hendrik VIII vervolgens werd vernietigd.

Leuk actueel weetje: het Engelse volk staat bekend vanwege de liefde voor dieren. Dat kan soms behoorlijk ver gaan. Zo zagen wij tussen de boekencollectie van de kerkelijke cadeaushop een werkje getiteld 'Cathedral Cats', een bloemlezing over beroemde kathedraalkatten...

 

 

Op slechts 40 kilometer afstand van Canterbury ligt het pittoreske stadje Rochester, waar Charles Dickens op meerdere locaties heeft gewoond en waarvan er verschillende zijn benoemd in werken als 'Great Expectations'. Hij beschreef onder meer het 'Witte Huis', waar berooide reizigers ooit één keer gratis mochten overnachten.

Denk de geparkeerde auto's gemakshalve even weg en je waant je eeuwen terug. Laat je verlokken door de talloze antiquariaten, waarvan de eigenaren soms totaal onverwachte memorabilia koesteren.

Kratten

Hoewel herbouwd op een andere plek is het toch leuk om oog in oog te staan met het Zwitsers chalet dat Dickens kerst 1864 geschonken kreeg van de Franse acteur Charles Fechter. Het bouwpakket arriveerde in 58 kratten en Dickens schreef er maar liefst vijf van zijn novellen.

 

 

De talloze bezienswaardigheden in Rochester krijgen extra cachet indien ondertiteld door een stadsgids. De wandelingen vinden plaats op zaterdag, zondag en op feestdagen (informatie bij Medway Visitor Information Centre). Een aanrader!

Voor zowel Rochester als Kent geldt dat het een ongekende mate van rust uitstraalt. De bewoners zijn zeer vriendelijk en dit geldt trouwens ook voor de bediening in de horeca, zoals wij telkens weer mochten ervaren.

Afdalen

In 2014 is het 100 jaar geleden dat WO I uitbrak, terwijl WO II 75 jaar geleden werd afgekondigd. In beide gevallen was Dover en omstreken een belangrijke rol toebedeeld, iets wat uitvoerig zal worden herdacht. Zo kun je met een lantaarn in de hand afdalen in de Christlehurst Caves, waar je het kalksteen vindt waarvan een belangrijk deel van Londen werd gebouwd. Gedurende WO I werd het omvangrijke labyrint benut als munitiedepot en tijdens WO II bood het 15.000 Britten tijdens een aanval een veilig heenkomen.

In Chatham, de haven die al ruim 400 jaar dienstdoet als thuisbasis voor de marine, kunnen tal van interessante bezienswaardigheden worden bezocht, waaronder HMS Cavalier en de onderzeeër HMS Ocelot's. Minstens zo interessant is de nieuwe Biggin Hill Heritage Hangar, gelegen op het fameuze vliegveld. Dit is slechts een kleine greep uit de talrijke activiteiten rond het thema.

Een absolute aanrader tijdens een bezoek aan Kent is Leeds Castle, waarvan het eerst bekende bestaan dateert uit 1191. Tal van vorsten en notabelen hielden er domicilie, waaronder Edward I en Edward II. Een paar eeuwen later liet Hendrik VIII het imposante kasteel speciaal aanpassen voor zijn eerste vrouw, de Spaanse Catharina van Aragon. Haar met zijde beklede badkuipje - zeer bijzonder in die tijd (de Engelsen namen het niet zo nauw met hygiëne) - is er nog steeds te bewonderen. Nadat het kasteel in 1926 in het bezit kwam van de steenrijke Amerikaanse Lady Baillie werd het volledig gerestaureerd en voorzien van de modernste gemakken.

 

Tijdens WO II diende Leeds Castle als hospitaal en tegenwoordig wordt het gebruikt als conferentiecentrum en hotel. Tijdens de kerstperiode is de omvangrijke kasteeltuin soms feeëriek verlicht en de binnenplaats van de iets verderop gelegen stallen vormen dan het decor voor een gezellige kerstmarkt. Ook leuk voor kinderen! De stallen en andere optrekjes zijn inmiddels getransformeerd tot luxehotelkamers met wifi en al. Je slaapt er als een vorst, zo ontdekten wij.

Reiswijzer

De zuidoostkust van Engeland is gemakkelijk en op verschillende manieren te bereiken. Vanaf de grote luchthavens in ons land vertrekken dagelijks talloze vluchten naar Londen. Check het internet voor alle aanbieders. Vervolgens is het een kwestie van een auto huren en een uurtje later ben je al in Canterbury County.

Een andere mogelijkheid is de trein. Vanaf Amsterdam CS bereik je met een paar overstapjes en via de Eurotunnel Canterbury in zo'n zes uur tijd.

De meest ideale manier is echter de eigen auto. Al dan niet met een overnachting in Duinkerken is de oversteek met een ferryboot van DFDS Seaways een peulenschilletje. De oversteek duurt nog geen twee uur en met mooi weer word je getrakteerd op een adembenemende blik op de white cliffs of Dover.

Meer info is te vinden op o.a. www.visitkent.co.uk; www.visitkent.co.uk/explore/james-bond.asp; www.charlesdickensbirthplace.co.uk; www.chrislehurst-caves.co.uk; www.historicdockyard.co.uk; www.canterbury-cathedral.org; www.leeds-castle.com.

 

 

Orgel

Hoewel Canterbury Cathedral over meerdere, schitterende orgels beschikt, mag dat van Rochester Cathedral niet onbesproken blijven. De oudste pijpen van het door Samuel Green gebouwde instrument dateren van 1791. Sindsdien onderging het meerdere restauraties en verbeteringen. Anno 2013 telt het prachtige instrument met victoriaanse beschilderingen maar liefst 3808 pijpen.

Traditie

Engeland is een natie van tradities. Een treffend voorbeeld hiervan is de dagelijkse, in Canterbury Cathedral gehouden, plechtigheid ter ere van de gevallenen. Met haast militaire eer wordt een groot, op een standaard geplaatst boekwerk tijdelijk van zijn glazen behuizing ontdaan. Hierin staan de namen van alle, tijdens krijgsmissies overleden Britse militairen. Dagelijks wordt een van de namen opgenoemd. Het luiden van de scheepsbel van HMS Canterbury completeert het indrukwekkende geheel.

 

 

Laptop

Het boek 'Cathedral Cats' handelt voornamelijk over reeds verscheiden dieren. Ze zijn er echter nog steeds. Neem bijvoorbeeld 'Laptop'. Deze goedaardige rode huiskater van Canterbury Cathedral dankt zijn naam aan het feit dat hij maar wat graag op schoot kruipt bij misdienaartjes. Het diertje krijgt dagelijks te eten en wordt gekoesterd dat het een lieve lust is.