Nieuws/Buitenland
1085622
Buitenland

Tegenstander Poetin krijgt 5 jaar cel

Aleksej Navalny, een bekende tegenstander van de Russische president Vladimir Poetin, is donderdag tot 5 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens corruptie en diefstal. De rechter beval dat Navalny onmiddellijk wordt opgesloten.

Rechter Sergej Blinov oordeelde in het omstreden proces dat Navalny in 2009 als adviseur van de gouverneur van de regio Kirov, Nikita Belich, in een staatsbedrijf 400.000 euro heeft verduisterd. Navalny heeft betoogd dat het een politiek gemotiveerd proces is.

De aanklager had 6 jaar cel geëist tegen de 37-jarige Navalny, die zelf campagne tegen corruptie heeft gevoerd, onder meer als blogger . De veroordeling in Kirov, 780 kilometer ten noordoosten van Moskou, lijkt Navalny uit te schakelen als kandidaat voor de volgende presidentsverkiezingen in Rusland in 2018. Indien Navalny tijdens zijn hoger beroep vrij zou kunnen komen, zou hij volgens waarnemers kunnen proberen op 8 september mee te doen aan de verkiezingen voor burgemeester van Moskou. Maar Navalny wil dat niet, volgens een van medewerkers, Leonid Volkov. Navalny heeft zijn kandidatuur donderdag ingetrokken, zei Volkov.

De Europese Unie uitte haar zorgen over de veroordeling. Volgens EU-buitenlandchef Catherine Ashton zijn er serieuze vragen gerezen over de toestand van de rechtsstaat in Rusland, gezien de „tekortkomingen“ tijdens het proces. Zij uitte de hoop dat in hoger beroep het vonnis wordt herzien.

Ook minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt de veroordeling „zorgelijk”. Volgens hem is in het proces „niets op tafel gekomen dat de beschuldiging van corruptie met feiten onderbouwt”. Hij vindt het juist van het grootste belang dat mensen als Navalny „de ruimte krijgen misstanden aan de kaak te stellen.” Hij voegt eraan toe dat er alle reden voor zorg over de rechtsstaat is. Hij hoopt dat het vonnis in hoger beroep sneuvelt.